Ústečané: Zdravotní ústav nedáme!

3. 10. 2011 9:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví, které se o restrukturalizaci funkčního systému zdravotních ústavů pokoušelo již delší dobu a teď s ní velmi pospíchá, sice ujišťuje, že jednotlivá pracoviště v krajích zůstanou a dosavadní služby budou poskytovat dál, ale Ústečané tomu nevěří.


Vít Rubáš je alergik, v současnosti s minimálními problémy. Vždycky tomu tak ale nebylo. „Chodil jsem po doktorech, měnili mi prášky, ale v období pylů jsem stejně trpěl. Až ve zdravotním ústavu mi po opravdu zevrubném vyšetření pomohli, alergie jsem se sice nezbavil, ale zvládám ji,“ řekl Ústečan.

Patří k těm, které děsí hrozba, že Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem, kam stále pravidelně dochází na kontroly, zanikne. Vláda totiž v létě schválila návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, na základě níž má být 14 samostatných zdravotních ústavů včetně ústeckého sloučeno do 2 celků, pražského a ostravského. Nyní jej mají na stole členové zdravotního výboru Poslanecké sněmovny.

Ústečané nevěří

Ministerstvo zdravotnictví, které se o restrukturalizaci funkčního systému zdravotních ústavů pokoušelo již delší dobu a teď s ní velmi pospíchá, sice ujišťuje, že jednotlivá pracoviště v krajích zůstanou a dosavadní služby budou poskytovat dál, ale Ústečané tomu nevěří.

Na poplach bijí i ústečtí lékaři. Opakovaně sepsali petici za zachování zdejšího zdravotního ústavu se všemi jeho činnostmi i právní subjektivitou. „V návrhu zákona zůstaly všechny nedostatky, na které poukazovala odborná veřejnost. Především v něm nejsou jasně stanoveny činnosti, které dosud zajišťujeme. Ministerští zástupci je garantují pouze ústně a jen pro média,“ uvedla Karola Haasová z ústeckého Zdravotního ústavu, jinak také předsedkyně petičního výboru.

Těch činností je přitom celá řada a pro obyvatele jednoho z nejpostiženějších krajů v Česku jsou velmi důležité. Vedle poskytované specializované péče v oblasti alergologie a imunologie jde například o analýzy zdravotního stavu obyvatel kraje, vliv znečištěného ovzduší, o monitoring životního i pracovního prostředí, prevenci nádorových onemocnění, pohlavních chorob, očkování aj.

Ministerstvo zdravotnictví argumentuje ekonomickými důvody. Jenže právě ústecký Zdravotní ústav dotace ze státního rozpočtu dlouhodobě nečerpá, je plně soběstačný. „Nutně pak vzniká dojem, že se jedná pouze o snahu převést lukrativní činnosti na jiný subjekt, a to bez ohledu na zájmy ochrany veřejného zdraví,“ myslí si Ústečtí.

Vznikla petice

Petici zatím podepsalo přes 400 lidí a stále ji ještě mohou na zdravotním ústavu podepisovat. Už v tomto týdnu ji ale chce petiční výbor předat všem poslancům za Ústecký kraj se žádostí, aby se ve sněmovně zasadili o záchranu samostatného ústavu v Ústí. Poslanec Jan Kubata řekl, že tento požadavek podporuje.

„Už v minulosti jako primátor Ústí jsem vyjádřil nesouhlas s tím, že by zdejší zdravotní ústav měl spadat pod Prahu. Ústecký kraj je jiný než ostatní, je tu vysoká nemocnost a toto zařízení zde má plné opodstatnění,“ řekl s tím, že stejný názor zastává i v současnosti a tak se k tomu i postaví.

Pokud ovšem v době projednávání novely zákona ve sněmovně nebude chybět. V současnosti se totiž po operaci zotavuje v lázních, kde bude až do 25. října.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?