Ústecká Krajská zdravotní dostala od ÚOHS pokutu

17. 12. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil půlmilionovou pokutu ústecké Krajské zdravotní. Důvodem jsou chyby v zakázce na výběr tří distributorů léčiv. Pokuta je pravomocná, řekl ČTK Rafaj.


Účelem veřejné zakázky bylo uzavření rámcové smlouvy s firmami na čtyři roky, v tendru bylo několik chyb. „Zadavatel neomezil rozsah požadované kvalifikace na informace a doklady bezprostředně související s předmětem zakázky a požadoval po uchazeči předložení přehledu významných zakázek, jehož součástí měl být seznam distribuovaných léčiv i s obchodní marž,“ uvedl Rafaj. ÚOHS soudí, že uvedení marží není nezbytné a jde nad rámec zakázky.

Zadavatel také porušil zákaz diskriminace. „Nevymezil minimální úroveň technických kvalifikačních předpokladů a stanovil uchazečům nepřiměřený požadavek,“ uvedl Rafaj. V podmínkách bylo, že uchazeč musel mít v posledních třech letech zakázky celkem za šest miliard korun, přičemž jedna z nich musela být aspoň za miliardu. Přitom zakázka pro Krajskou zdravotní byla za 2,8 miliardy na čtyři roky.

Dalším deliktem bylo porušení zásady transparentnosti. Jedno z kritérií nebylo stanoveno přesně a srozumitelně, uchazeči tedy nemohli mít jasnou představu, jak se bude jejich nabídka hodnotit. Zadavatel chyboval i v tom, že stanovil jako hodnotící kritérium výši distribuční přirážky ke skutečně zaplacené ceně, aniž by byl vyjádřen vztah užitné hodnoty a ceny.

Pro Krajskou zdravotní jde o jeden z mnoha problémů v souvislosti s veřejnými zakázkami. Loni v květnu ÚOHS zrušil zhruba stomilionový tendr na modernizaci a přístrojové vybavení cerebrovaskulárního centra a iktových center kvůli transparentnosti. Podnik v minbulosti dostal také několik pokutu v řádu stovek tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?