Ústecká nemocnice hospodaří jen za cenu nižších nákladů i mezd

30. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Se ztrátou 1,5 miliónu korun hospodařila za první čtyři měsíce letošního roku Masarykova nemocnice (MN). Její ředitel Jiří Madar ale míní, že jde o úspěch. Loni totiž byla ztráta ve stejném období přibližně desetkrát vyšší...


ÚSTÍ NAD LABEM -

Letošní vyrovnaný rozpočet MN přesahuje jednu miliardu korun. Loňská ztráta pak činila 45 miliónů korun. Rozpočet nemocnice musí být, podle dřívějšího vyjádření mluvčí MN Kamily Němcové, vyrovnaný podle zákona.

„Podařilo se nám to jen za cenu snížení mezd o tři z celkových deseti procent, o které byly platy navýšeny loni v říjnu. O více než 32,5 miliónu korun jsme také museli snížit náklady na spotřebu materiálu,“ vysvětlil včera ředitel Madar. Nemocnice také musela kromě jiného redukovat počet lůžek, stejně jako přesouvat personál na odděleních. Dodržení rozpočtu zdravotnického zařízení bude navíc problematické i v souvislosti s garantovaným šestiprocentním navýšením příjmů od zdravotních pojišťoven (ZP). „Jen na pokrytí nárůstu mezd bychom potřebovali zvýšit příjmy od ZP o 8,8 procenta,“ tvrdí MUDr. Madar.

Nemocnici přitom nyní dluží různé subjekty,po lhůtě splatnosti, 20 miliónů korun. „I když nemáme letos ještě podepsané smlouvy s největšími zdravotními pojišťovnami, platí nám tři největší ZP zálohově. Navíc VZP nedluží nemocnici ani korunu,“ doplnil Jiří Madar.

Ústecký deník, 30.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?