Ústecká nemocnice představuje nedonošené děti z regionu

2. 9. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce září si můžou návštěvníci ústecké Masarykovy nemocnice prohlédnout fotografie nedonošených dětí, které se v kraji narodily. Výstava navazuje na putovní expozici představující osudy nedonošených dětí sdružení Nedoklubko.


Stejně jako ona má na severu Čech, kde se dlouhodobě rodí nejvíce nedonošených, zvýšit povědomí široké veřejnosti o předčasných porodech.

„Výstavou našich dětí bychom rádi podpořili stejný záměr a myšlenku, se zaměřením na náš severočeský region,“ řekl primář novorozeneckého oddělení Masarykovy nemocnice Petr Janec.

Na severu Čech je dlouhodobě nejvyšší novorozenecká i kojenecká úmrtnost a v regionu se rodí také nejvíce nedonošených dětí z celé republiky. O tyto děti se v Česku stará 12 specializovaných center, v Ústeckém kraji je vedle nemocnice v Ústí ještě jedno v Mostě.

Kojenecká úmrtnost je počet dětí zemřelých do jednoho roku na 1000 živě narozených dětí. V Ústeckém kraji to bylo loni 3,6 dětí, za celou ČR to podle Českého statistického úřadu je 2,5.

Přes klesající trend v úmrtnosti a zvyšující se péči Ústecký kraj vévodí žebříčku, a to i v novorozenecké úmrtnosti, což je počet dětí zemřelých do 28 dnů na 1000 živě narozených. Hlavní příčinou jsou podle Jance demografické faktory. Mezi ně patří struktura obyvatel a jejich vzdělanostní úroveň či životní styl. V kraji je velké množství sociálně vyloučených lokalit, kde zdravotní péče nemusí být na odpovídající úrovni. V minulosti na úmrtnost v průmyslové oblasti mělo vliv také znečištění ovzduší a životního prostředí.

Expozice bude k vidění do konce září. Při její přípravě autoři spolupracovali s rodiči, kteří poskytli fotografie svých dětí. Snímky už byly zveřejněny v kalendáři vydaném u příležitosti loňského mezinárodního kongresu XXIX. Neonatologických dnů v Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?