Ústecká nemocnice ukazuje příběhy nedonošených dětí

7. 8. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Příběhy předčasně narozených dětí ukazuje na putovní výstavě fotografií ústecká Masarykova nemocnice. ČTK o tom informovala Eva Urbanová, tisková mluvčí Krajské zdravotní, do níž ústecká nemocnice patří.


Na severu Čech je dlouhodobě nejvyšší novorozenecká i kojenecká úmrtnost a v regionu se rodí také nejvíce nedonošených dětí z celé republiky.

Za živě narozené dítě je v Česku považováno to, jež projevuje po narození alespoň jednu známku života a má porodní hmotnost 500 gramů a vyšší, případně nižší, pokud přežije 24 hodin po porodu. Kojenecká úmrtnost je počet dětí zemřelých do jednoho roku na 1000 živě narozených dětí. V Ústeckém kraji to bylo loni 3,6 dětí, za ČR uvádí Český statistický úřad (ČSÚ) údaj 2,5.

Ze statistik vyplývá, že kojenecká úmrtnost dlouhodobě klesá. V Ústeckém kraji v roce 1990 zemřelo zhruba dvanáct z 1000 živě narozených dětí. V polovině minulého století to bylo 64 mrtvých na 1000 novorozenců.

Přes klesající trend v úmrtnosti a zvyšující se péči kraj vévodí žebříčku, a to i v novorozenecké úmrtnosti, což je počet dětí zemřelých do 28 dnů na 1000 živě narozených. Hlavní příčinou podle primáře novorozeneckého oddělení ústecké nemocnice Petra Jance jsou faktory demografické. Mezi ně patří struktura obyvatel a jejich vzdělanostní úroveň či životní styl. V kraji je velké množství sociálně vyloučených lokalit, kde zdravotní péče nemusí být na odpovídající úrovni. V minulosti na úmrtnost v průmyslové oblasti mělo vliv také znečištění ovzduší a životního prostředí.

Díky starostlivosti zdravotnického personálu se podle primáře daří snižovat úmrtnost dětí s extrémně nízkou porodní hmotností. „Zvyšují se šance na normální vývoj dítěte a výsledky jsou srovnatelné s výsledky v ostatních perinatologických centrech v České republice,“ uvedl Janec.

Za předčasně narozené děti se považují ty, které přijdou na svět před 37. týdnem těhotenství. Dolní hranice životaschopnosti byla stanovena na 24. týden. O tyto děti se v Česku stará 12 specializovaných center, v Ústeckém kraji je vedle nemocnice v Ústí ještě jedno v Mostě. Výstavu v atriu Masarykovy nemocnice, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o předčasných porodech, mohou zájemci navštívit do konce prázdnin. Výstavu pořádá sdružení Nedoklubko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?