Ústecko: Omezit souběhy chtějí kraj i lékaři

26. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V omezování privátních praxí lékařů zaměstnaných v nemocnicích má ústecký krajský úřad silného spojence. Zrušení soukromých ordinací požaduje i mluvčí Koalice ambulantních lékařů Jiří Pekárek v reakci na chystanou reformu zdravotnictví...


Ústí nad Labem -

„Spíše než omezování ambulantní péče by Součková měla zrušit souběhy. Nemocniční lékaři by neměli mít soukromé praxe,“ řekl Pekárek.

Odpůrci souběhů argumentují tím, že se lékaři věnují soukromým praxím na úkor práce v nemocnici a že si přes nemocnici získávají klienty. Primářka kožního oddělení Masarykovy nemocnice Hana Duchková, která dochází jednou týdně po pracovní době do Kožního sanatoria, s. r. o., namítá, že souběhy nenarušují činnost v nemocnici, naopak prospívají oběma zařízením.

„V některých ambulantních zařízeních se totiž provozují odlišné léčebné metody, které účelně doplňují péči v nemocnicích,“ vysvětlila.

Souběhy jsou podle lékařů výhodné jak pro ně, tak pro pacienty. „Starší a zkušenější kapacity, které mají soukromé praxe, docházejí do nemocnice a radí mladším. Pro pacienta je zase dobré, když jej po operaci léčí stejný lékař v privátní ordinaci, ten totiž zdravotní stav pacienta dokonale zná,“ prohlásil mluvčí České lékařské komory Pavel Kubíček. Omezení souběhů by podle něho vedlo pouze k tomu, že lékaři nemocnice opustí a budou se výhradně věnovat soukromé praxi.

Ústecký kraj, 26.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?