Ústecký kraj již nemá zájem o Lužickou nemocnici v Rumburku

4. 5. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj nebude dále jednat s Rumburkem o převzetí Lužické nemocnice. Město zadlužené zařízení neúspěšně nabídlo k prodeji v tendru a následně chtělo navázat na dřívější jednání s krajem. Náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) ale novinářům řekl, že by bylo ekonomicky nevýhodné nyní nemocnici převzít.


V případě potřeby chce kraj péči pro Šluknovský výběžek zajistit otevřením několika oddělení ve Varnsdorfu. Rumburk je podle starosty Jaroslava Sykáčka (ČSSD) nezájmem kraje překvapen, ale městskou nemocnici chce přesto udržet v provozu.

Jednání mezi krajem a městem o Lužické nemocnici se konala již před rokem. Radnice se nakonec rozhodla vypsat tendr, do kterého se kraj nepřihlásil. Do soutěže jako jediná vstoupila společnost Penta, která chtěla nemocnici koupit za korunu a zároveň žádala sto milionů korun od města na investice. Jednání nakonec zkrachovala. Letošní ztráta nemocnice se odhaduje na třicet milionů.

„Před rokem jsme hledali cestu, jak Rumburku pomoci, ale oni zvolili jiný postup. Z ekonomického hlediska není převzetí nemocnice, která je v hluboké ztrátě, možné,“ uvedl Klika. V případě potřeby je kraj podle Kliky připraven otevřít pobočku děčínské nemocnice ve Varnsdorfu. Ve spádové oblasti Šluknovského výběžku žije zhruba 55.000 lidí.

Rumburk vyjádření kraje překvapilo. „Nečekali jsme to, je to pro nás nepříjemné zklamání. Bylo nám několikrát řečeno, že pokud tendr nedopadne, tak bude dál jednání s krajem pokračovat,“ řekl starosta Sykáček. „Uděláme nicméně všechno proto, aby nemocnice fungovala dál. Město ani v jedné chvíli neuvažovalo o tom, že by ji zavřelo,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?