Ústecký kraj láká studenty medicíny na stipendia

9. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj podruhé nabízí studentům medicíny a farmacie stipendium. Dostat mohou 50.000 korun na rok, musí se ale zavázat, že po škole budou pracovat na severu Čech. Novináře s podrobnostmi seznámil hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).


Lékaři chybí v nemocnicí, nedostatek je praktických lékařů, zubařů, ale i lékárníků.

O stipendium se mohou přihlásit studenti z kterékoli části České republiky. Podmínkou je, že budou mít předběžnou pracovní smlouvu s krajským, městským nebo i soukromých zdravotnickým zařízením v Ústeckém kraji. V regionu pak musí pracovat tolik let, na kolik akademických roků pobírali stipendium. „Pracovat může absolvent v jakémkoli zdravotnickém zařízení v regionu,“ doplnil hejtman.

Poprvé kraj vyhlásil program loni. „Zájem nás mile překvapil, přihlásilo se přes 60 uchazečů, podpořili jsme jich 25. V nadcházejícím akademickém roce podpoříme 25 studentů,“ uvedl Bubeníček. V případě, že student nedostuduje, nebo si zvolí jiné pracoviště než v kraji, bude muset peníze vrátit.

Příspěvek medikům se rozhodla poskytovat také městská nemocnice v Litoměřicích. Bude ho vyplácet těm, kteří s ní uzavřou smlouvu o budoucí pracovní smlouvě. Příspěvek mohou získat studenti pátých a šestých ročníků všeobecného lékařství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?