Ústecký kraj nabídne peníze studentům medicíny za závazek práce

12. 6. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj nabídne stipendium 50.000 korun ročně studentům medicíny, kteří se zavážou po škole pracovat na severu Čech. Samospráva tak řeší nedostatek lékařů v regionu. Novináře o vyhlášení stipendijního programu informoval hejtmanův náměstek Stanislav Rybák (KSČM).


Problém trápí i alší kraje. Svaz měst a obcí (SMO) dopisem vyzve premiéra, aby svolal jednání starostů s ministry zdravotnictví, školství a financí k řešení nedostatku lékařů.

„Lékaři chybějí v celé ČR, zejména v řídce osídlených, příhraničních a horských oblastech a tam, kde je více nepřizpůsobivých občanů,“ uvedl předseda SMO Dan Jiránek, který ČTK o chystaném dopise informoval.

V některých oblastech prý už nestačí ani motivace pronájmem ordinace za jednu korunu ročně či bytem pro lékařovu rodinu. Problém už řešily Vyšší Brod, Semily či Jáchymov.

„Klíčovými aktéry změny jsou vedle ministerstev kraje a pojišťovny. Například už při uzavírání smluv s lékaři by se mohlo regulovat jejich rozmístění v území. Pojišťovny by zase mohly bonifikovat lékaře, kteří budou působit v méně atraktivních oblastech,“ upřesnil místopředseda SMO Jan Mareš. Další možností jsou dotace na vybavení ordinací a náklady související s dopravní obslužností.

Program Ústeckého kraje je pro studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie. Stipendium bude 50.000 korun pro akademický rok, žadatel nemusí mít trvalé bydliště v tomto kraji. „Pro získání částky se student zavazuje pracovat pro vybraného poskytovatele zdravotních služeb právě tolik let, na kolik mu bude poskytnuto stipendium,“ vysvětlil Rybák.

Zubaři mohou nastoupit do oboru po ukončení školy, lékaři až po získání atestace. „Chceme tak zabránit tomu, aby si atestaci splnili tady a pak odešli,“ zdůraznil Rybák.

Nastoupit mohou absolventi do jakéhokoliv zdravotnického zařízení v kraji. „Nemusí to být jen do nemocnice spravované Krajskou zdravotní, může to být městské nebo i soukromé zařízení,“ doplnil náměstek.

Ústecký kraj už oslovil Univerzitu Karlovu a stipendia chce od nového akademického roku nabídnout i na dalších lékařských fakultách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?