Ústecký kraj odmítl, že by chtěl privatizovat nemocnice

6. 10. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj odmítl tvrzení expremiéra Jiřího Paroubka a bývalého šéfa Krajské zdravotní Petra Bendy (oba ČSSD), že chystá privatizaci některé ze svých pěti nemocnic. Vedení kraje to označilo za nesmysl a zvažuje, že podá trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, informovala dnes mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.


Paroubek a Benda v pondělí novinářům řekli, že se materiály o privatizaci chystají i na jednání krajské rady. Souvisí to prý s tím, že Krajská zdravotní pravděpodobně přijde kvůli administrativním chybám o stomilionovou evropskou dotaci na nákup zdravotních přístrojů. „Hospodaření Krajské zdravotní se zhorší a do konce roku se dostane do ztráty. Najednou se zjistí, že je tu díra v cash flow, zapříčiněná nevyplacením evropských dotací, a jediný logický závěr, na který jsou už připraveni, je privatizace,“ řekl ČTK a Deníku Paroubek.

Krajská zdravotní (KZ) spravuje pět velkých okresních nemocnic a od jejího vzniku v roce 2007 ji vede zpravidla ten, kdo má zrovna vliv v krajské politice. Od podzimu 2008 až do letoška to byl Benda, v posledních letech jeden z Paroubkových nejbližších spolupracovníků, který ale letos ve straně ztrácí pozici. V lednu se vzdal vedení krajské ČSSD a během léta jej spolustraníci sesadili i z krajské rady a místa předsedy představenstva KZ. Benda tvrdí, že firmu vyvedl ze ztráty do zisku a za zmařenou evropskou dotaci nemůže; chybný nákup zdravotních přístrojů se prý uskutečnil ještě před jeho nástupem.

„Připadá mi katastrofální, když se po odchodu z KZ doslýchám, že se připravují materiály i pro jednání rady kraje, kde jednou z variant je prodej nebo pronájem těch nemocnic, jako se to stalo v Moravskoslezském kraji,“ řekl Benda. Zároveň vyzval kraj, aby přesně určil, kdo za chybný a podle kritiků výrazně předražený nákup přístrojů mohl.

Krajský úřad i KZ se proti těmto výrokům ohradily. „Ústecký kraj se ohrazuje proti smyšlenému tvrzení Jiřího Paroubka o údajných plánech na privatizaci krajských nemocnic. Výroky bývalého předsedy ČSSD předá kraj k právnímu posouzení, zda nedošlo k naplnění trestného činu šíření poplašné zprávy,“ uvedla mluvčí kraje. K viníkovi předraženého nákupu se mluvčí kraje ani mluvčí KZ nevyjádřili.

Případ se týká přístrojů placených z fondů EU za zhruba 420 milionů korun. Ministerstvo financí si nechalo udělat audit, z něhož vyplynulo, že za ně KZ zaplatila asi o 31 milionů víc, než byla jejich obvyklá cena na trhu. Evropská komise už se vyjádřila v tom smyslu, že nákup nezaplatí. KZ hospodařila loni se ziskem 61,5 milionu korun. Zisk k polovině letošního roku činil pět milionů korun.

Pronájem či prodej krajských nemocnic je v rozporu s programem ČSSD. Moravskoslezský kraj, kde vládne koalice ČSSD a KSČM, přesto pronajal zadluženou novojičínskou nemocnici řetězci Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Vyvolalo to ostrý spor hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Podle Palase kraj neměl jinou možnost, jak situaci v zadlužené nemocnici řešit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?