Ústecký kraj žádá ÚS, aby rozhodl spor s vnitrem o poplatcích

17. 2. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj podal k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu a žádá přerušení správního řízení, které s krajem vede ministerstvo vnitra kvůli proplácení zdravotnických poplatků. ČTK o tom informovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.


Ministerstvo považuje postup kraje při proplácení poplatků pacientům za nezákonný.

Podobný postup jako Ústecký kraj plánuje také Liberecký.

Soud by měl podle Asociace krajů definitivně rozhodnout, zda je systém poskytování peněz na úhradu regulačních poplatků činností, kterou kraje zasahují do výlučné kompetence státu regulovat oblast veřejného zdravotního pojištění. Právě tím zdůvodnilo ministerstvo vnitra zahájení správního řízení, připomněla asociace v tiskové zprávě.

Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli změnit systém hrazení zdravotnických poplatků na svém zasedání 1. února. Podle hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) se vedení kraje domnívá, že má právo si o svém majetku a penězích rozhodovat. Přerušení správního řízení do pravomocného rozhodnutí o kompetenční žalobě požaduje kraj po ministerstvu vnitra.

Návrh k Ústavnímu soudu na zahájení řízení ve sporu o rozsah kompetencí státních orgánů a orgánů územní samosprávy podal kraj v pondělí. Předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) vyzval i další kraje, se kterými ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení, aby postupovaly stejně jako Ústecký kraj. „Trváme na tom, že poskytování darů je plně v kompetenci krajů,“ řekl.

Ministerstvo v lednu zahájilo správní řízení se Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým krajem. Začátkem února oznámilo, že řízení zahájí i se Středočeským, Pardubickým, Moravskoslezským a Libereckým krajem.

Jihočeský kraj chce spor řešit soudně jen v krajním případě. „Na soud bychom se obrátili teprve poté, kdy by ministerstvo vnitra rozhodlo v náš neprospěch. Tedy že by zakázalo poplatky vyplácet,“ řekla ČTK náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská. Vyčkávat chce i Královéhradecký, Pardubický a Moravskoslezský kraj.

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) řekl, že když ministerstvo na základě kompetenční žaloby Ústeckého kraje přeruší s kraji správní řízení, kraj tuto žalobu podávat nebude. Pokud by však ministerstvo řízení přerušilo pouze s Ústeckým krajem, žalobu je hejtmanství rovněž připraveno podat. Palas se však domnívá, že bude stačit jedna žaloba.

Liberecký kraj dostal zprávu o zahájení řízení teprve 10. února. „Máme 60 dní na to, abychom se vyjádřili, předpokládám ale, že budeme postupovat stejně jako v Ústeckém kraji a půjdeme s kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu,“ řekl ČTK radní Pavel Novák (ČSSD). Zatím bude podle něj kraj dál hradit poplatky ve svých nemocnicích a jejich lékárnách tak, jako dosud.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny od poplatků v ambulancích jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5000 korun na 2500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.

Lidé, kteří chtějí, aby za ně v některé z krajských nemocnic poplatky uhradil Ústecký kraj, nyní podepisují čestné prohlášení. Tím přijímají závazek kraje, že za ně poplatek zaplatí, a v nemocnici již nic nehradí. Plzeňský model, který ministerstvu vnitra jako jediný z používaných systémů nevadí, funguje tak, že lidé v nemocnici za ošetření zaplatí a pak musejí požádat kraj o peníze. Ministerstvo vnitra proti němu nic nemá, představitelé Ústeckého kraje ho považují za administrativně komplikovaný.

Loni Ústecký kraj na poplatcích za pacienty v krajských nemocnicích zaplatil zhruba 42 milionů korun. Letos má v rozpočtu vyčleněno 24 milionů korun na poplatky do poloviny roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?