Ústupek vlády další zvýšení platů nezaručí

11. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes lékařským odborářům nabídne, že z přislíbených dvou miliard korun mohou dostat více, než se dosud říkalo. Věc má ale jeden háček: platy lékařů to už fakticky nijak nezvýší. Zůstanou na již známých pěti až osmi tisících měsíčně navíc.


Jejich požadavky z posledních dní, tedy garance a žádné dělení se zdravotními sestrami, tak budou splněny, kýžených osm až dvanáct tisíc navíc pro každého lékaře to však dohromady nedá.

To si však lékaři neuvědomují. „Na vládě jsme si už vynutili dost, zvládneme i dvě miliardy, když vydržíme,“ hecovali se včera na Facebooku nejskalnější příznivci Děkujeme, odcházíme.

Vytvoření nových platových tabulek, jež si odboráři u vlády prosadili, v sobě totiž skrývá několik překážek. Například tu, že se o peníze z pojišťoven bude muset podělit více než 15 tisíc lékařů z nemocnic akutní péče, s nimiž se dosud počítalo.

„Pokud dojde k úpravě tarifů, tak ty se budou vztahovat i na lékaře z léčeben a zdravotních ústavů,“ upozorňuje náměstek ministra Petr Nosek.

Kromě toho vyšší tarify přinesou v důsledku také vyšší náhrady za přesčasy, dovolené nebo nemocenskou, při jejichž vyplácení se plat zohledňuje.

Další problém se pak objevuje na cestě, kterou se mají peníze k lékařům dostat. „O mechanismu se proto stále jedná,“ řekl včera HN mluvčí VZP Jiří Rod. Jestliže se tak stane formou navýšené úhradové vyhlášky, může to některé nemocnice dostat do potíží.

Platby by se jim navýšily jen paušálně, což znamená, že nemají-li výhodně nastaveny úhrady, tak jim od pojišťoven přijde méně, než budou muset lékařům podle tabulek vyplatit.

To, kolik se komu za který zákrok dává, se totiž značně liší. A úplně do toho nevidí ani ministerstvo. To se podle slov Hegera teprve snaží k informacím dostat.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?