Utahování opasků ve zdravotnictví zřejmě nebude

17. 6. 2009 9:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve článku najdete přepis rozhlasového pořadu Svět o desáté, ve kterém moderátor zpovídal ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, předsedu zdravotního výboru sněmovny Jaroslava Krákoru a předsedu sdružení Lékaři za reformu Romana Flašara...


Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Přejeme pěkné dopoledne a příjemný poslech. Utahovat opasky ve zdravotnictví se nebude. Aspoň ne tak, jak se původně myslelo. Ministryně Dana Jurásková si se svými návrhy netroufla přijít na vládu, protože prý pro ně ani po měsíci jednání nenašla politickou podporu.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví: My jsme ani po měsíci vyjednávání s politickými stranami nenašli politickou shodu a v tuto chvíli samozřejmě hrozí plný dopad té ekonomické krize na pacienty. K poslednímu květnu je propad výběru pojistného v České republice 6 miliard korun, to znamená, že ten odhad celkového deficitu v rozpětí 11 až 13 miliard v roce 2009 se začíná potvrzovat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Co chce ministryně dělat dál, to se chce vyjádřit dnes na tiskové konferenci. Jak ale naznačila, její úkrok zpět nic nemění na hrozivém stavu resortu. Pokud to takhle půjde dál, mohla by koncem roku být na účtech pojišťoven až třináctimiliardová sekyra. Po telefonu zdravím ve Světě o desáté předsedu zdravotního výboru sněmovny za ČSSD Jaroslava Krákoru. Přeji dobré dopoledne.

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Jak jsme slyšeli, paní ministryně nezískala pro své plány pro záchranu zdravotnictví ani po měsíci jednání politickou podporu. Dá se říct, že v nějakých bodech narazila u sociální demokracie?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak samozřejmě /výpadek signálu/ s náměstkem Schneiderem, v některých opatřeních jsme se shodli, na některých ne. Shodli jsme se třeba na tom, že by se dalo použít pro stanovení cen úhrady léků vždycky země, kde je nejnižší cena toho léku. Shodli jsme se na tom, že ponecháme stávající úpravu nucené správy v zákoně o pojišťovnách. Shodli jsme se, že nebudeme požadovat přehled hospodaření pojišťoven na dva roky dopředu a samozřejmě, že byly i některé body, kde trvá rozpor nebo jsme se neshodli.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: V čem tedy ten rozpor trvá?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak, třeba jsme se neshodli na úhradě povinného očkování z fondu prevence a když by na fondu prevence chyběly peníze, tak by se použily prostředky ze základního fondu zdravotní péče. Neshodli jsme se na tom, že v příštím roce bychom požadovali zvýšení, zvýšení platby za státní pojištěnce.

omáš PAVLÍČEK, moderátor: A proč ne? Proč by stát neměl platit víc za pojištěnce, když právě jsou, právě je ten systém v deficitu? To by mohlo přece tomu systému pomoci.

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak, to byste spíš se měl zeptat paní ministryně, pane redaktore.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Já se ptám vás. Myslíte si, že kdyby se sporné body, které jste teď jmenoval, upravily, byli by poslanci sociální demokracie ochotní ten protikrizový plán podpořit? Vy jste jmenoval jiné body, ve kterých se shodneme a ta řádka byla poměrně dlouhá.

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak, bylo by dobré zahájit jednání a jednat. Já si myslím, že samozřejmě na, na některých bodech by shoda byla.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: V systému teď chybí, jak jsme řekli, 6 miliard korun, na konci roku to může být až 13 miliard. Kde jinde tedy navrhujete šetřit?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: No, tak šetřit se musí ve všech oblastech. Ve správních, v lécích, chceme, aby byl snížen i provozní fond pojišťoven, teď myslím, že je 3,75 procent. My bychom požadovali 2,5 procenta. Takže to jsou další skryté miliardy, kde se dá šetřit.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A neznamenalo by to, kdyby nebyl přijat nějaký protikrizový plán, neznamenalo by to zhoršení zdravotní péče, tedy třeba odklady, to, že by lidé museli znovu čekat na operace dlouhé měsíce?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak, je samozřejmé, že protikrizový plán, pokud se na něm shodou všechny strany, je velice důležitý. Ale nám některá ta opatření nepřipadala právě jako protikrizová, takže by bylo dobré opět zasednou k nějakému stolu a domluvit se přesně, co je krizové a co je protikrizové opatření.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Mimochodem vaše strana neustále navrhuje zrušení poplatků ve zdravotnictví. Pokud by se tak stalo, přišel by systém o dalších 7 miliard. Uvažujete tedy o dalších škrtech a nebo jste ochotni kvůli tomu deficitu svoje politické plány na úplně zrušení poplatků přehodnotit?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Tak, my jsme /nesrozumitelné/ pane redaktore o 7 miliard. Víte, že za rok to dělo 5,1 miliard, a to se všemi poplatky i u privátních lékařů …

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: To byl odhad ministerstva zdravotnictví, který jsem citoval.

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Ano. Ale 5,1 miliard to byl zase odhad ministerstva financí, takže já spíše beru, já spíš beru za bernou minci prostě odhad ministerstva financí, nebo respektive …

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Stejně se to poměrně velké peníze. Čili vzdáte se tohoto plánu?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: No, tak my tam máme ještě zákon na úplné zrušení poplatků a na částečné zrušení poplatků. Víte, že jsme to slíbili voličům a vzdávat se teď před koncem volebního období svých plánů, by asi nebylo rozumné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A vzdávat se teď v době ekonomické krize, kdy je ten systém ve velkých potížích, by také nebylo rozumné?

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: No, tady ten, ty poplatky vám fakticky udělají kolem jedné miliardy, protože do systému se vrací prakticky jenom poplatky z nemocniční péče. Ty ostatní poplatky se do systému nevrací, takže je to kolem jedné, jedné a půl miliardy, a to je zanedbatelná částka.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Pane poslanče, děkuji za účast ve Světě o desáté. Na slyšenou.

Jaroslav KRÁKORA, předseda zdravotního výboru sněmovny /ČSSD/: Díky. Na shledanou.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: A na druhé lince máme předsedu sdružení Lékaři za reformu Romana Flašara. Dobrý den.

Roman FLAŠAR, předseda sdružení Lékaři za reformu: Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Nejdřív k tomu aktuálnímu sporu o škrty. Jeví se vám návrhy paní ministryně jako racionální a nebo rozumíte spíš tomu, proč narazili u sociální demokracie?

Roman FLAŠAR, předseda sdružení Lékaři za reformu: No, ty návrhy se mi jeví jako racionální, ale jistě jejich obsah a odpovídá tomu, jaký má tato vláda mandát. To znamená, že mandát má slabý, tím pádem i ta opatření jsou naprosto nedostatečné. Je ten, to, co říkal pan inženýr Krákora, to jako s tím já naprosto nesouhlasím. On ten systém totiž je především velice neefektivní. Ten systém ročně, prostředky, které do něho jdou, jsou přibližně 20 procent velice neefektivně využije navíc poskytujeme nebo slibujeme občanům nepřiměřeně široký rozsah péče, který je hrazený z těch prostředků veřejného zdravotního pojištění a na tak široký rozsah ty prostředky prostě nejsou. To potom, ta zajištění péče jde na úkor platů lékařů, platů zdravotních sester a dostali jsme se tam, kde jsme a jestliže ministryně říká, že, že by do konce roku 2009 bylo možný do systému dostat asi 10 miliard, tak si řekněme otázku, dobře, 10 miliard, ale jestliže 20 procent z toho je neefektivně vyložených, tak zase jsou další 2 miliardy pryč. Ten systém prostě potřebuje zásadní, zásadní reformu a ne takový tanečky kolem poplatků a protože tím se nikam nedostaneme, dostaneme se akorát do bankrotu celého systému.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Ovšem, ta reforma, jak víme, narazila ať už ve vládě, tak i ve sněmovně. Nebyla zdaleka dotažená do konce. Jaký bude mít pro zdejší zdravotnictví následek fakt, že se reforma nedotáhla?

Roman FLAŠAR, předseda sdružení Lékaři za reformu: No, bude mít následek to, co jsem říkal. Nebude dostatek peněz na poskytnutou, na zdravotní péči, kterou slibujeme pacientů, to znamená, že bude se omezovat, to, co jste říkal vy, nebudou peníze na operace, nebude peníze na léky. Na druhé straně nízký zaplacení lékařů a zdravotníků povede k tomu, že lékaři, hlavně ti schopní, mladí, budou odcházet do zahraničí. To jak to dneska vidíme. Dneska mladý doktor, co udělá po škole? Atestaci mu v Německu zařídí, v Anglii taky, tak se sbalí a jde pryč. Jako to, to zdravotnictví žije dneska i z určité podstaty, z minulosti a jen otázka času, kdy dojde k takové personální krizi, s kterou si nebude nikdo vědět rady a ta krize, to prosím vás, nelze řešit ze dne na den nebo do roka. Na to je potřeba se připravit. 3, 5, 7 roků. A je to třeba, je to třeba řešit s určitým předstihem i tím, že teda řekneme pacientům občanům, že prostě je třeba dělat určité nepopulární kroky, protože jinak se do té krize dostaneme. Jestli někdo říká, že zruší poplatky, že všechno pacientům zajistí, že zvýší odvody ze státu, tak prostě lže. To prostě nejde a je to jenom populistický styl, populistický řeči.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor: Bohužel pan Krákora, který o tomto mluvil, tak už nemůže reagovat. Já vám děkuji za rozhovor. To byl předseda sdružení Lékaři za reformu Roman Flašar. Na shledanou.

Roman FLAŠAR, předseda sdružení Lékaři za reformu: Na shledanou.

ČRo1 Radiožurnál

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?