Úterý 14. listopadu je Světovým dnem diabetu

13. 11. 2006 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice se budou od 13:00 konat v Praze a v Plzni dva oficiální pochody, jejichž účastníci budou mít volný vstup na benefiční koncert. Zároveň se uskuteční desítky místních pochodů. Jejich účastníci chtějí veřejnost upozornit na nebezpečí této civilizační choroby a přesvědčit co nejvíce lidí, že zdravý životní styl jim pomůže ubránit se propuknutí cukrovky...


Praha - Úterý 14. listopadu je Světovým dnem diabetu. V tento den se na všech kontinentech uskuteční Pochody proti diabetu, které začnou v poledne greenwichského času. V České republice se budou od 13:00 konat v Praze a v Plzni dva oficiální pochody, jejichž účastníci budou mít volný vstup na benefiční koncert. Zároveň se uskuteční desítky místních pochodů. Jejich účastníci chtějí veřejnost upozornit na nebezpečí této civilizační choroby a přesvědčit co nejvíce lidí, že zdravý životní styl jim pomůže ubránit se propuknutí cukrovky.

Těm zájemcům, kteří se chtějí dozvědět, jaká byla průměrná hladina jejich krevního cukru v posledních dvou až třech měsících, je určena putovní akce nazvaná Nechte si změřit „dlouhý cukr“. Johana Doubravová z agentury AMI Communications ČTK řekla, že stan, v němž odborníci budou z kapky krve měřit hodnoty glykovaného hemoglobinu, bude v provozu v neděli od 11:00 do 16:00 na Jiráskově náměstí v Ostravě. V pondělí bude stát od 12:00 do 17:00 na Moravském náměstí v Brně a v úterý ve stejnou dobu na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Petra Mahdalíková z agentury Accont Manager uvedla, že letos se bude 14. listopadu konat více než 50 pochodů proti cukrovce. Lidé, kteří se chtějí připojit k některému z nich, se mohou zaregistrovat na internetových stránkách www.dendiabetu.cz, kde se dozví i bližší podrobnosti. Informace poskytuje také linka 844 200 300. Loni se 25 pochodů zúčastnilo 1600 lidí a stejné akce se konaly ve více než 50 zemích.

Na světě je v současné 230 milionů diabetiků. V Česku jich je evidováno 737.000 a každoročně je diagnostikováno 50.000 nových pacientů. Předpoklady pro vznik cukrovky druhého typu, kterou má více než 90 procent diabetiků, se dědí. O tom, zda se nemoc rozvine, rozhodují zejména přísun energeticky hodnotných potravin a malá fyzická aktivita.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?