Útoků pacientů na lékaře a sestry ve zlínské nemocnici přibývá

21. 3. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a zdravotnický personál zlínské krajské nemocnice se stále častěji potýkají s agresivitou pacientů. Čtyřicetiletý muž v noci na úterý napadl z dosud neznámých příčin zdravotnický personál v lůžkové části traumatologického oddělení a zdemoloval zařízení vyšetřovny a pracovny sester.


Škoda se odhaduje na 100.000 korun, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Případ vyšetřuje policie.

„Opilého pacienta ze Zlínska jsme přijali v pondělí, po vystřízlivění jsme ho operovali a převezli na pokoj. Zatím neznáme příčinu jeho agresivního chování,“ uvedl primář traumatologického oddělení Marcel Guřan. Napadené sestry podle něj musely přivolat na pomoc policisty, kteří muže zpacifikovali.

„Hlídka městské policie dotyčného zastihla v jedné z místností, jak stojí u okna a v rukou drží nějaké předměty, které postupně vrhá do svého okolí a ničí vybavení místnosti,“ řekla mluvčí strážníků Šárka Škubalová. Lékaři poté muži aplikovali sedativa a uložili jej do postele na jednotce intenzivní péče. „Naštěstí nebyl nikdo z personálu zraněn,“ poznamenal primář.

Útoků pacientů na personál podle něj přibývá. „Za poslední měsíc je to druhý případ. Nedávno totiž pacient napadl sestru v úrazové ambulanci. Náš zdravotnický personál je skutečně vystavován nejen verbálnímu napadení, ale i fyzickému násilí,“ řekl Guřan. V tomto případě opilý pacient dokonce lehce zranil lékaře a sestru. Policisté mu naměřili 2,11 promile alkoholu, podezřívají ho z trestného činu výtržnictví, za což mu hrozí až dvouleté vězení.

Nejčastěji se s případy agresivního chování pacientů setkávají zdravotníci právě v ambulancích traumatologického oddělení a také na příjmu interní kliniky. Většinou jsou pacienti vulgární, ale množí se i případy fyzického napadení.

V loňském roce zdravotníci nemocnice hlásili 17 případů napadení, z nich bylo sedm fyzických. V roce 2010 se stalo 21 napadení, tři z nich byla fyzická. V letošním roce k dnešnímu dni už pacienti napadli personál ve čtyřech případech. „Personál většinou utrpěl pohmožděniny po kopnutí do ruky, nohy nebo hrudníku,“ dodal primář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?