ÚVN jako první v ČR využila nový systém osvětlení

4. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
K významnému prodloužení doby spánku pacientů a zkrácení času usínání přispívá speciální systém osvětlení, kterým je od konce srpna vybaven jako první v Česku jeden z pokojů urologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha.


Světlo vytváří příjemnou atmosféru, zlepšuje psychickou pohodu pacientů a podporuje léčebný proces, sdělili zástupci nemocnice novinářům.

Pozitivní vliv systému potvrdila studie Maastricht University Medical Centre v Nizozemsku, která trvala devět měsíců a účastnilo se jí 171 pacientů. Také personál nemocnice, který byl do studie zapojen, ohodnotil systém ve srovnání s běžným osvětlením lépe.

„Dosavadní prezentované výsledky ukazují, že tento systém osvětlení napomůže k vytvoření lepší psychické kondice pacienta, což se může příznivě odrazit v samotném procesu uzdravování,“ řekl náměstek pro léčebně preventivní péči Ivan Jeřábek.

Primář urologie Jiří Kočárek doplnil, že možnost pobývat v novém prostředí mělo několik pacientů jeho oddělení. „Příjemná světelná atmosféra jim napomohla ke zklidnění před operací i k hladkému pooperačnímu průběhu po rozsáhlých robotických výkonech,“ řekl.

Systém Philips HealWell simuluje denní světelný cyklus, tím pozitivně ovlivňuje tvorbu hormonů kortizol a melatonin, které mají na zdraví člověka podstatný vliv. Podle výzkumů vysoká intenzita světla během dne pomáhá regulovat lidské biologické hodiny a rytmus spánku a bdělosti.

Systém vytváří během dne různé úrovně osvětlení simulující slunečný den. Zahrnuje i doplňkové osvětlení, které si pacient ovládá sám. K vybavení patří i kvalitní pracovní světlo, které využívá personál. Systém obdržela nemocnice darem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?