ÚVN otevře osm nových moderních pracovišť včetně unikátní iktové jednotky

19. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední vojenská nemocnice v Praze-Strašnicích otevře osm špičkově vybavených pracovišť. Provoz zde zahájí například neurologie s iktovou jednotkou a oční klinika s unikátním přístrojem pro individualizovanou nápravu refrakčních vad...


PRAHA - Rekonstrukce a modernizace budovy, kde budou sídlit, stála 900 milionů korun.

„Otevření těchto oddělení přinese pacientům vysoce kvalitní péči… na světové úrovni, a to nepřeháním,“ řekl ředitel nemocnice Štefan Brunclík. V rekonstruovaném pavilonu B III najdou pacienti mimo jiné také oddělení hematologie, nukleární medicíny a ušní, nosní, krční.

Rekonstrukce trvala dva roky a týkala se dvou ze tří částí bývalé hlavní nemocniční budovy. Většina lékařských aktivit nemocnice nyní bude soustředěna do tří budov: do dvou nových pavilonů, které již stojí, a do renovované budovy. Soustředěním ambulantních i lůžkových provozů se podstatně zkrátí léčebné procesy, řekl při čtvrtečním slavnostním otevření budovy Brunclík.

Mozkový infarkt je podle primáře neurologie Jaroslava Elise třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. K jeho léčení bude sloužit iktová jednotka, která je v ČR unikátem.

„Už teď jsme při léčení mozkového infarktu na nižší úmrtnosti, než je běžné u infarktů srdečních,“ řekl novinářům Elis. Tajemství úspěchu při léčení mozkově-cévních příhod spočívá podle něj v tom, že se pacientům věnuje intenzivní péče ve

sterilním prostředí, aby se zabránilo komplikacím.

Rekonstrukce ÚVN trvá už devět let a podle jejího ředitele je nyní z 90 procent hotova. Nemocnice neslouží jen vojákům, ÚVN je spádovou nemocnicí pro obyvatele Prahy 6. Kvalitní lékařskou péči v ní ale vyhledávají také například ústavní činitelé. Naposledy se zde po autohavárii léčil ministr zahraničí Cyril Svoboda.

ÚVN usiluje o získání mezinárodní akreditace, která je známkou kvality a bezpečnosti. Její získání trvá průměrné evropské nemocnici dva a půl až tři a půl roku. ÚVN podala žádost o akreditační řízení v roce 2000 a má šanci obdržet ji jako první česká nemocnice letos na podzim.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?