ÚZIS: Poplatky neodradily od zubaře, snížily pohotovost a recepty

4. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé podle statistiků nepřestali chodit k zubaři ani po zavedení regulačních poplatků, protože tam byli zvyklí platit už dříve. Výrazně ale omezili návštěvy na pohotovosti i v běžných ambulancích.


Počty hospitalizací klesly jen mírně, ale výrazně klesly počty receptů na léky hrazené ze zdravotního pojištění. Analýzy spotřeby zdravotnických služeb v letech 2005 až 2008 zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na svém webu.

Regulačními poplatky se má zabývat koncem ledna Poslanecká sněmovna. ČSSD a KSČM uspěly tento měsíc s téměř totožnými návrhy na úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Komunisté navíc chtěli zachovat roční ochranný limit na platby za léky.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo, že zrušením poplatků přijde systém o deset miliard korun ročně - pět miliard se loni vybralo a dalších pět miliard se ušetřilo tím, že lidé nešli zbytečně k lékaři. Peníze dostala centra na náročnou léčbu vážných pacientů.

ÚZIS v analýze uvádí, že počty ambulantních ošetření v roce 2008 klesly oproti roku předchozímu o 17 procent, zatímco v dřívějších letech klesaly ročně o dvě až tři procenta. Počty ošetření v zubní ambulanci klesly za poslední rok jen o 3,7 procenta, což statistici přikládají tomu, že lidé už dříve platili část ošetření u zubaře hotově.

Počty ošetření na lékařské službě první pomoci (LSPP) pro dospělé loni klesly oproti roku předchozímu o 41,1 procenta, počty ošetření na LSPP pro děti a dorost o 25 procent a na LSPP zubní o 36,7 procenta.

Celkový počet ošetřovacích dnů v nemocnicích klesl loni proti roku 2007 o 4,4 procenta na 16,1 milionů dnů. Od roku 2005 klesal každý rok o dvě až tři procenta. V roce 2005 bylo v ČR 195 nemocnic se 65.022 lůžky, loni 192 nemocnic s 63.263 lůžky. Zatímco v roce 2005 bylo na jednoho obyvatele 1,73 ošetřovacích dnů, v roce 2007 už 1,63 a loni 1,54.

Počty receptů přijatých v lékárnách v letech 2005 až 2007 se pohybovaly kolem 90 milionů kusů ročně. Loni jejich počet klesl na necelých 69 milionů, což je pokles téměř o čtvrtinu. Z celkového počtu receptů bylo loni plně nebo zčásti hrazeno zdravotním pojištěním 59 milionů, což je proti předchozímu roku pokles o více než o čtvrtinu.

Statistici upozorňují, že i když poplatky navýšily spoluúčast pacientů, takže soukromé výdaje loni tvořily 16,6 procenta celkových výdajů na zdravotnictví, patří Česko v rámci zemí OECD stále k zemím s nejnižšími soukromými výdaji. Podobně jsou na tom Británie, Norsko či Švédsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?