V Africe nemají přístup k lékům proti AIDS miliony nemocných

12. 12. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 13 milionů Afričanů infikovaných virem HIV nemá přístup k životně důležitým lékům proti nemoci AIDS. Na závěr mezinárodní konference o AIDS a dalších pohlavně přenosných chorobách na africkém kontinentu to v Kapském Městě podle agentury DPA uvedla organizace Světová kampaň proti AIDS.


Nejvíce se nedostatek medikamentů dotýká infikovaných v západní a střední Africe, z nichž pouze třetina má přístup k lékům zpomalujícím propuknutí AIDS.

Za hlavní příčiny tohoto neutěšeného stavu označili experti korupci, nehospodárnost a chybějící angažmá politiků. Ze 24 miliard dolarů (477 miliard Kč) potřebných pro boj se šířením AIDS v roce 2014 stále chybí pětina této částky, upozornil na konferenci Program OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS).

Jeho ředitel Michel Sidibé vystoupil rovněž s požadavkem na zlepšení testování. „Testy HIV musí být dostupné jednodušeji, rychleji a levněji, abychom mohli rychleji obstarat život zachraňující léky,“ prohlásil.

Zejména na jihu Afriky zaznamenal podle něj program pokrok v boji s nebezpečným virem. V Jihoafrické republice a v Malawi má podle UNAIDS přístup k potřebným medikamentům 80 procent HIV pozitivních.

Konference o AIDS v Africe se koná každé dva roky. Letos se jí v jihoafrickém Kapském Městě účastnilo na 12.000 expertů a zástupců zhruba 600 organizací. Tentokrát bylo hlavním tématem hledání strategie zaměřené na efektivnější zamezení přenosu nákazy na nové nositele.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?