V Bělorusku zatkli 50 lidí podezřelých z korupce ve zdravotnictví

27. 6. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 50 lidí je stíháno v Bělorusku v souvislosti s rozsáhlým korupčním systémem ve zdravotnictví. Mezi podezřelými je i 33 úředníků a funkcionářů, a to včetně osob působících na vysokých místech. Podle agentury BELGA o tom informoval Valery Vakulčyk, šéf běloruské tajné služby KGB, která zločinný systém rozkryla.


KGB byla pověřena, aby zjistila příčiny neúměrného zvýšení cen léků a lékařských zařízení o deset až 60 procent a v jednotlivých případech až o sto procent. Při této práci vyšetřovatelé postupně zjistili, že ve zdravotnictví existuje velký úplatkářský systém. Na úplatky v něm údajně šly miliony dolarů.

Mezi zadrženými je například ředitel Centra expertíz a testování ve zdravotnictví Aljaksandr Stoljarov, který měl na starosti záležitosti spojené se státní registrací léků. Dalším provinilcem je podle KGB ředitel podniku Belmedtechnika Aljaksandr Šarak, do jehož kompetence patřilo uzavírání a realizace dohod včetně nákupů a v jehož garáži policisté našli ukrytých 620.000 dolarů (13,7 milionu korun).

Vakulčyk uvedl, že jednorázové úplatky dosahovaly až 10.000 dolarů, avšak vysocí funkcionáři brali i 350.000 dolarů. Takto nezákonné finanční prostředky pak byly ukládány na účty právnických osob v Jihoafrické republice, v Hongkongu, Litvě, Lotyšsku, Rusku i v dalších zemích. Všichni vyšetřovaní podle vyjádření šéfa tajné služby už svou vinu přiznali a s vyšetřovateli spolupracují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?