V Berlíně se otevře památník duševně nemocným obětem nacismu

2. 9. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Berlíně se otevřel pro veřejnost památník obětem nacistického likvidačního programu, v jehož rámci bylo zavražděno na 70.000 duševně nemocných. Památník by měl připomínat nejen násilnosti, kterých se dopustili nacisté pod záminkou "ukončení utrpení" psychiatrických pacientů, ale i skutečnost, že se pozůstalí po obětech nikdy nedočkali odškodnění a že se na smrt jejich blízkých po druhé světové válce zapomnělo.


Památník má formu 24 metrů dlouhé a 2,6 metru vysoké stěny z modrého skla, která má symbolizovat oddělení duševně nemocných od rodin, jejich touhu po životě i tragický konec v plynových komorách. Památník zároveň popisuje podrobnosti nacistického likvidačního programu, které ilustruje i na osudech deseti konkrétních obětí.

Památník, jehož vybudování stálo 610.000 eur (16,9 milionu korun), stojí v těsné blízkosti budovy berlínské filharmonie na okraji parku Tiergarten. Místo pro jeho vznik bylo zvoleno symbolicky - nachází se na pozemku, kde za druhé světové války sídlila ústřední komise, která program pro likvidaci duševně nemocných řídila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?