V Blansku hrozí omezení protidrogových služeb, nejsou peníze

14. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Blansku hrozí omezení služeb spojených s bojem proti drogové závislosti, které poskytuje sdružení Podané ruce. Od města dostává ročně na tuto činnost 80.000 korun, což představuje jen asi pět procent z celkových nákladů, které se pohybují okolo 1,5 milionu korun.


Sdružení by chtělo, aby radnice svůj příspěvek zvýšila na přibližně 150.000 korun ročně. Město na to ale nemá v současné hospodářské krizi prostředky, řekl starosta Lubomír Toufar (ČSSD).

Sdružení podané ruce působí v Blansku a ostatních moravských městech již dlouhá léta. Ve městě terénní pracovníci spolupracují s více než 100 narkomany. Jejich úkolem není jen protidrogová prevence či výměna injekčních souprav, která zabraňuje šíření AIDS a žloutenky. Drogově závislým pomáhají s návratem do života, léčbou a například i s hledáním zaměstnání.

Problémem je ale nedostatek peněz. Z celkové částky na boj s drogami dává pět procent město, 20 procent kraj a 70 procent stát. Příspěvek radnice by podle sdružení měl být deset procent.

„Před krizí jsme scházející peníze, které jsme nedostali od města, získávali od soukromých sponzorů. Je jich ale stále méně. Navíc hrozí, že když neseženeme základních deset procent, zbytek potřebné částky od státu již nedostaneme,“ řekl k tomu za sdružení Jiří Valnoha. Hrozí proto omezení činnosti streetworkerů.

Starosta Toufar podle svých slov nepochybuje o tom, že práce s drogově závislými je velmi důležitá. Město proto dosavadní příspěvek nechce snižovat, finanční možnosti radnice ale zatím nedovolují jej navýšit. Zdůraznil, že Blansko financuje i další projekty ze sociální oblasti a ani u nich svůj příspěvek nezvedá.

Podané truce se přesto pokusí oslovit vedení Blanska, aby ještě jednou o letošním příspěvku na boj s drogami zauvažovalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?