V boji proti obezitě naši lékaři zaspali. Nemocných přibývá

17. 8. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V pravidelném pořadu Rádia Impuls, který moderuje Václav Moravec, to řekl prezident Aliance výživových poradců Ivan Mach.


Národ tloustne. Obezitologové ale dnes pouze řeší důsledky, příčinám nezabraňují, varuje výživový poradce Ivan Mach.

Čím víc se mluví o zdraví a zdravém životním stylu, tím víc nám přibývá obézních či nadváhou trpících dětí i dospělých.

A nejenom to. Čím víc se mluví o zdraví, tím nám přibývá diabetiků, lidí s vysokým cholesterolem a civilizačních chorob vůbec. Kdy bych chtěl být přísný, tak bych obezitology, respektive jejich odvětví, kvalifikoval jako zcela neúspěšný obor. Jestliže nějaký lékařský obor neobsahuje preventivní část a pracuje jen na řešení důsledků, a ne příčin, není to dobře.

Není to spíš problém Ministerstva zdravotnictví, že se v naší společnosti obecně neklade důraz na prevenci?

Existuje obor preventivní lékařství, ale přiznám se, že i když přicházím s lékaři dost často do styku, na tohoto specialistu jsem ještě nenarazil. Každý obor by měl mít svoji preventivní část. Když jsem chodil jako dítě s rodiči k lékaři,na každé obézní dítě či dítě s vadou držení těla lékař upozornil školu a napsal, že by mělo chodit na hodiny nápravného tělocviku. Na střední škole pak existovaly sportovní hry, to byl pohyb navíc. Obávám se, že dnes tyto nabídky nejsou. Je to tedy na lékařích….

Jakou roli hraje v prevenci výživové poradenství?

Dělá primární prevenci tak jako maminka v rodině, když učí děti jíst, mýt si ruce před jídlem a nemlsat během oběda. My nikoho neumíme ani nesmíme léčit, jenom radíme, aby se člověk pokud možno nedostal do stavu léčeného.

Jaká je jednoduchá prevence?

Pohybem. Když bych to řekl v lékařské terminologii, dokud si člověk zachová svalovou hmotu a schopnost se pohybovat, pohybovat by se měl. U obézních lidí to není už tak snadné. Nelze říci: Začni se hýbat, začni cvičit. Když někomu atrofují svaly a bolí ho klouby, pak se hýbat a cvičit nemůže. Proto je třeba vést lidi k tomu, aby vykonávali to, k čemu byli biologicky stvořeni, to znamená pohyb, aby nepřicházeli o svaly. Svaly představují prostor, v němž se spotřebovává cukr, který přichází ze stravy do krve. Pokud přijdeme o svaly nebo je nenamáháme, cukr se hromadí v krvi a důsledky znamenají nejenom diabetes, ale i endokrinologické problémy a vyšší záněty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?