V Brazílii poprvé od 90. let vzrostla míra kojenecké úmrtnosti

18. 7. 2018 6:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet dětí, které zemřou během prvního roku svého života, se v Brazílii poprvé od začátku 90. let zvýšil. Důvodem je epidemie viru zika, která v zemi předloni propukla, a škrty v rozpočtu pro zdravotnictví vyvolané hospodářskou krizí, uvedl dnes britský list The Guardian. Míra kojenecké úmrtnosti se v zemi mezi lety 2015 a 2016 zvýšila o bezmála pět procent.


Kojenecká úmrtnost je jedním z klíčových faktorů, který určuje míru rozvinutosti země. Americký časopis American Journal Public Health v roce 2010 ocenil Brazílii za úspěšné plnění rozvojového cíle tisíciletí OSN, jímž bylo snížit míru úmrtnosti dětí mladších pěti let o dvě třetiny.

Fatima Marinhoová, která provádí analýzy pro brazilské ministerstvo zdravotnictví, odhaduje, že míra kojenecké úmrtnosti v zemi loni i nadále rostla. „Tato situace nemůže nadále pokračovat. Jinak ztratíme vše, co jsme během posledních 15 let získali,“ uvedla expertka.

V zemi mimo jiné roste počet dětí, které zemřou následkem onemocnění, jemuž je možné předejít, jako například průjem nebo zápal plic. Počet kojenců, kteří zemřeli na následky průjmů, podle zdravotníků vzrostl z 12 procent v roce 2015 na 19 procent v roce 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?