V Británii mají šanci uspět specializovaní lékaři ve vyšších funkcích

8. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolik stojí registrace nutná pro práci lékaře v Británii ? Jaké jazykové zkoušky je třeba absolvovat? Jak se dívají Britové na lékaře z východu? V rozhovoru pro Zdraví.Euro.cz odpovídá doktorka Flavia Leslieová, odborná ředitelka agentury European Doctors...


Kolik stojí registrace? Jaké jazykové zkoušky je třeba absolvovat? Jak se dívají Britové na lékaře z východu? Odpovídá doktorka Flavia Leslieová, odborná ředitelka agentury European Doctors, která se zaměřuje na zprostředkování zahraničních lékařů v Británii.

Můžete odhadnout, kolik českých lékařů se u vaší agentury zaregistrovalo k práci v Británii a kolik jich začalo pracovat?

Dosud je u nás zaregistrovaných 359 lékařů z České republiky a Slovenska. Zatím ještě žádný z lékařů nezačal v Británii pracovat. General Medical Council (GMC) totiž zahájil registraci lékařů z nových zemích Evropské unie teprve před čtrnácti dny.

Očekávali jste vyšší nebo nižší zájem lékařů o práci v Británii, než jaký se ukazuje teď?

Začali jsme s drobnou inzercí v odborných časopisech loni v srpnu. Upozorňovali jsme lékaře, že informace o možnostech práce v Británii najdou na našich webových stránkách. Za tu dobu se počet návštěvníků naší stránky zvýšil z 11 tisíc na 32 tisíc měsíčně. Takže: ano, ohlas lékařů nás překvapil.

Mají čeští lékaři spíše zájem o dočasnou práci (krátkodobé zástupy za chybějícího lékaře) nebo hledají dlouhodobější uplatnění?

Většina z nich dává přednost kratší praxi – chtějí nejprve zjistit, zda se jim bude v Británii líbit. Dlouhodobé kontrakty nejsou zatím tak běžné.

DÁLE ČTĚTE:
Čeští lékaři v Británii -1. díl

Předpokládám, že většina uchazečů o práci v zahraničí jsou mladší lékaři, kteří nejsou v nejvyšších lékařských funkcích. Nebo se o práci v Británii ucházejí i starší, velmi specializovaní lékaři?

Ano, máte pravdu - zhruba 70 procent uchazečů jsou mladší lékaři. Na druhou stranu lékař s vyšší specializací má větší šanci, že místo sežene. Po práci s nižší kvalifikací je mezi lékaři větší poptávka a tudíž i více konkurence.

Jak dlouho trvá lékařům – cizincům vyřízení všech nutných formalit, než mohou začít v Británii pracovat?

Jak již bylo řečeno, GMC začal s registrací lékařů z nových členských zemí unie teprve minulý týden. Obecně ale lze říct, že doktorům ze „starých“ členských zemí trvá registrace zhruba dva měsíce, pokud mají všechny potřebné dokumenty v pořádku.

Musejí uchazeči o registraci absolvovat nějaké jazykové zkoušky?

Ne. Je ale třeba, aby své jazykové schopnosti prokázali u pohovoru se zaměstnavatelem. Úroveň jejich angličtiny by měla odpovídat znalostem, které má absolvent zkoušky IELTS úroveň 7.5 nebo ekvivalentu takové zkoušky. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby zájemci tuto zkoušku složili.

Platí uchazeč za registraci u GMC nějaký poplatek?

Ano, kolem 500 liber (22 tisíc Kč) ročně. Někomu může připadat tato částka poměrně vysoká. Je ale třeba si uvědomit, že specializovaný lékař si na tento poplatek vydělá za deset hodin práce.

SOUVIEJÍCÍ ODKAZY:
European Doctors
www.gmc-uk.org
IELTS

Jak se dívají britští pacienti na lékařecizince? Nevadí jim, že je ošetřují doktoři z východních zemí?

Británie je kulturně smíšená země. V Londýně žije 30 procent obyvatel, kteří se narodili v jiné zemi. V této zemi jsou lidé zvyklí, že i lékaři nejsou vždy rodilí Britové. řada z nich pochází z Pákistánu nebo z Indie.

Co čeká české doktory, kteří se rozhodnou pracovat v Británii?

Vysoké společenské uznání a velmi dobrý plat. Lékaři patří do pětiprocentní skupiny nejlépe placených profesí v této zemi. Na druhou stranu ale musí počítat s tím, že je čeká tvrdá práce.

Iva Bláhová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?