V Brně roste zájem o ošetření na pohotovosti

26. 9. 2011 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně letos výrazně přibylo lidí, kteří s úrazem nebo nemocí přišli na pohotovost. V brněnské Úrazové nemocnici, která službu ve městě poskytuje, ošetřili v prvním pololetí o třetinu pacientů víc, než kolik jich přišlo ve stejném loňském období. Dětská nemocnice zaznamenala meziroční nárůst o deset procent, vyplývá z dat o lékařské první pomoci, která tento týden projednali krajští zastupitelé. Lékaři si příčinu změny neumějí vysvětlit.


O přetlaku lidí, kteří vyhledávají lékařské ošetření mimo pracovní dobu, mluví všechny brněnské nemocnice. Tvrdí to i Fakultní nemocnice Brno, která pohotovost neprovozuje a rozhodla se v noci a o víkendech uzavřít brány pro pacienty bez doporučení. Vrátný v tu dobu příchozím doporučí Úrazovou nemocnici, když však chtějí ošetření na místě, vpustí je dovnitř. Podle ředitele Romana Krause i přes tento „filtr“ na ambulancích v noci a o víkendech nemocných přibylo. „Nevíme, proč,“ řekl nedávno.

Úrazová nemocnice ale registruje vyšší zájem i na ambulancích, které nejsou součástí pohotovosti. „Za sobotu a neděli jsme dřív na těchto ambulancích mívali kolem 90 ošetřených. Dnes jich je třeba 200,“ uvedl v červenci ředitel Karel Doležal s tím, že lékaři si někdy „za čtyřiadvacetihodinovou směnu nestihnou ani vypít kávu“.

Krajský radní odpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD) řekl, že pacientů na pohotovosti krátkodobě ubylo po zavedení devadesátikorunového poplatku. Jakmile si ale lidé na něj zvykli, četnost návštěv se obnovila. Za celý Jihomoravský kraj ale nebyl letos nárůst počtu ošetření na pohotovostech tak dramatický, dosáhl šesti procent. Úbytek počtu pacientů zaznamenaly pohotovosti ve většině měst mimo Brno.

Kraj bude ještě letos na provozovatele pohotovosti v Brně vyhlašovat výběrové řízení. Podle Ryšavého jde o pravidelně organizovanou soutěž, která nic neříká o spokojenosti kraje s kvalitou služby v Úrazové nemocnici. Výsledek nechtěl předjímat, nevyloučil však, že Úrazová nemocnice znovu vyhraje. Přes rostoucí návštěvnost pohotovosti však na kraji nejsou připraveni dát na službu vyšší dotaci. Podle Ryšavého jsou dotační peníze jen jedním příjmem, další peníze má nemocnice za ošetření pacientů od zdravotních pojišťoven a od pacientů na poplatcích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?