V Brně za peníze, v Břeclavi zdarma

25. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v břeclavské nemocnice přespí rodiče u dítěte do šesti let věku zadarmo, ve Fakultní nemocnici Brno zaplatí.


Pětiletý syn Renaty Matuškové nedávno upadl do bezvědomí a přestal dýchat. Chtěla s ním být v nemocnici a spát u něho. Překvapil ji však poplatek 350 korun, který za to lékaři ve Fakultní nemocnici Brno vyžadovali.

„Zarazilo mě to, protože jsem s tím nepočítala. Navíc jsem musela na přistýlku čekat jeden den, než se uvolnila,“ vzpomínala žena. Tamní lékaři totiž vyhodnotili, že zdraví jejího syna nevyžaduje, aby u něho musela přespat.

Jako první na kauzu nedávno upozornil Český rozhlas. Podle nich místní lékaři upřednostňují poplatky, i když na bezplatný pobyt mají rodiče dětí do šesti let díky pojišťovně nárok.

Nemocnice se brání. „,Tuto službu zpoplatňujeme, pokud zdravotní stav dítěte přítomnost rodiče nevyžaduje. Pojišťovna u nás hradí pobyt rodičům dětí, které mají rakovinu, jsou po těžkých nehodách nebo po těžkém onemocnění, mentálně retardované, kojené nebo nemají víc než dva roky,“ shrnula mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle ní to ale ostatním proplácet nemohou. „Dětská nemocnice má 450 míst pro děti a sto míst na přespání pro rodiče. Nemůžeme je proto ubytovat všechny. Platí 350, 450 nebo 550 korun podle kvality ubytování,“ řekla mluvčí.

Přitom v břeclavské nemocnici rodiče neplatí nic. „Dítě má nárok, aby při něm v nemocnici byl někdo blízký. Pokud však rodič požaduje nadstandard, zaplatí 212 korun. U dětí starších šesti let platí doprovod 106 korun. Pokud nám to ale kapacita umožňuje, i je zde necháme zadarmo,“ sdělila mluvčí Radomíra Schweitzerová.

Záležitost ve Fakultní nemocnici Brno prošetřilo také ministerstvo zdravotnictví. „Nemocnice neporušila zákon. Ředitele jsme jen požádali, aby dohlédl, zda jsou lékaři z dětského oddělení v těchto případech dostatečně citliví,“ nastínila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podle ní však někdy musí lékaři postupovat přesně podle zákona a nedělat ústupky. „A regulovat tak počet rodičů na minimum, aby zajistili dost místa na léčbu dalších dětí,“ podotkla Čechová.

Přítomnost rodiče v nemocnici podle Všeobecné zdravotní pojišťovny vyžadují případy, když musí být s dítětem celý den. „Pak je s dítětem mladším šesti let přijatý jako jeho průvodce. Z hlediska pojišťovny jde pak o takzvané ústavní ošetřování a hradí ho pojišťovna,“ popsal mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?