V brněnské nemocnici zachytí 65 pct nádorů prsu v raném stadiu

3. 5. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům ve Fakultní nemocnici (FN) Brno se daří zachytit stále více karcinomů prsu v časném stadiu, v současnosti je to 65 procent. Žen bez problémů však na preventivní prohlídky chodí stále málo, řekl ČTK přednosta radiologické kliniky FN Vlastimil Válek.


Zdejší pracoviště má v registru 25.000 žen, podle Válka by jich však mohlo být více. Zejména ženy bez problémů chodí podle něj na vyšetření málo. Při nálezu v prsu přitom úspěšnost léčby velmi závisí na zachycení časného stadia karcinomu. „Záleží na tom, zda žena, která si najde útvar v prsu, přijde na vyšetření včas. Máme tu i ženy, které pár let čekají a potom je jejich onemocnění v hůře vyléčitelných stadiích,“ řekl vedoucí mamologického pracoviště Karel Dvořák s tím, že časná stádia jsou dobře léčitelná a je u nich vysoká pravděpodobnost přežití.

Na klinice dnes uvedli do plného provozu nový mamograf za bezmála šest milionů korun. Nákup hradila sama nemocnice. Podle lékařů má pomoci v diagnostice nádorů, vyšetřovaný prs totiž ukáže kvalitněji a méně zatíží pacientky. Díky novému přístroji jich také vyšetří více. Na mamografickém pracovišti FN Brno spolupracují lékaři s akademickou obcí i doktorandy. „Díky tomu neexistuje ve světě žádná zobrazovací metoda, kterou bychom u nás neuměli také,“ řekl přednosta.

Takzvaný screeningový program Mamografického pracoviště FN Brno řadí ministerstvo zdravotnictví na první místo v celkovém hodnocení již od roku 2002.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?