V Buchlovicích bude nová základna záchranné služby

11. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová výjezdová základna zdravotnické záchranné služby vznikne v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, v nemocnici v Uherském Hradišti přibude provoz mikrobiologie a hematologické ambulance. ČTK to sdělila mluvčí hejtmanství Renata Škrobálková. Investice v celkové výši 50,7 milionu korun již schválili radní Zlínského kraje.


Nová základna záchranky zrychlí pomoc obyvatelům v okolí Buchlovic, některé obce byly pro záchranáře vyjíždějící ze stanice v Uherském Hradišti na hranici zákonem stanovené dojezdové doby, jde zejména o obce Hostějov, Ořechov, Osvětimany, Staré Hutě či Stupava. „Nový objekt záchranné zdravotnické služby nejen že zrychlí pomoc obyvatelům v těchto obcích, ale zároveň dojde ke zkrácení časů dojezdu v dalších dvanácti obcích,“ uvedl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Výjezdová základna bude stát vedle budovy úřadu městyse. V jednopodlažním objektu budou dvě garážová stání s mycím boxem. „Na garáže budou navazovat sklady léků, zdravotnických pomůcek, desinfekce, úklidový box, kotelna a servrovna. Na jižní straně objektu budou umístěny šatny pro personál a pracovny. Investice přijde Zlínský kraj na 12 milionů korun,“ uvedla mluvčí. Síť stanovišť záchranky je tak v kraji téměř kompletní, zvažuje se ještě stavba základny například ve Slušovicích na Zlínsku.

V Uherskohradišťské nemocnici bude provoz mikrobiologie přistaven k budově oddělení klinické biochemie, u objektu hematologicko-transfuzního oddělení přibudou hematologické ambulance. Stavba dvoupodlažního objektu mikrobiologie bude stát více než 20 milionů korun, nemocnice ji bude hradit z vlastních zdrojů, práce začnou letos v červnu. Hematologie přijde nemocnici na více než 18 milionů korun. „S pracemi se začne letos v červenci a skončí na konci roku 2015,“ podotkla mluvčí.

Letos se také začne stavět interna ve Vsetínské nemocnici, stavba bude stát 235 milionů korun. „Hrazena bude z přebytku krajského rozpočtu z roku 2014,“ poznamenala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?