V Bulharsku kvůli chřipce letos vybili téměř milion kusů drůbeže

7. 11. 2018 14:43
přidejte názor
Autor: Redakce
V Bulharsku od začátku roku zlikvidovali kvůli ptačí chřipce téměř milion kusů drůbeže. Přes přijatá přísná bezpečnostní opatření se ale infekce v zemi stále šíří. Podle místních médií to přiznal ředitel Bulharského úřadu na ochranu potravin (BABCH) Damjan Iliev.


Před sídlem úřadu se v posledních dnech uskutečnily protestní akce rozhořčených chovatelů drůbeže proti striktním opatřením, která jim v postižených oblastech omezují podnikání. Kromě likvidace drůbeže v ohniscích nákazy je v desetikilometrovém bezpečnostním pásmu zakázán prodej a pohyb vajec a veškerého domácího, divokého i jiného ptactva.

"Chovatelům drůbeže byla vyplacena kompenzace přesahující čtyři miliony leva (kolem 53 milionů korun). Přesto se infekce stále šíří," postěžoval si Iliev, podle něhož je v současné chvíli v Bulharsku 22 ohnisek výskytu ptačí chřipky.

"Fakta ukazují, že opatření, která jsou v Bulharsku přijímána k zastavení této choroby, jsou špatná," konstatoval ředitel BABCH. Problémy jsou podle něj mimo jiné i při odebírání vzorků a s jejich spolehlivostí.

Iliev poukázal na to, že ohniska se vyskytují na stejných místech a v zónách kolem nich se objevují ohniska nová, což znamená, že opatření nejsou v některých farmách dostatečně efektivní. Ne všichni pracovníci tam striktně respektují bezpečnostní opatření a provádějí potřebnou kontrolu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?