V čele benešovské nemocnice je bývalý šéf krajského úřadu Hostek

19. 3. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem benešovské nemocnice se stal bývalý šéf středočeského krajského úřadu a někdejší ředitel Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek. Rozhodlo o tom ve čtvrtek představenstvo nemocnice, v pátek se ujal funkce.


Předchozí ředitel Michal Oščipovský koncem února rezignoval na funkci. Podle médií byl za jeho odchodem spor o nákup přístroje na magnetickou rezonanci, který Oščipovský prosazoval.

„Nechci se dívat do minulosti a hodnotit, proč Michal Oščipovský musel odejít. Zůstává mým osobním přítelem i po této změně,“ uvedl Hostek, který nákup magnetické rezonance nezavrhuje. Podle něj jde o strategickou záležitost, kterou bude muset nemocnice do budoucna nějak vyřešit, chce-li zachovat spektrum činností na současné úrovni. Dosavadní fungování nemocnice hodnotí příznivě, k prosazení některých vizí prý ale bude potřebovat osobní odvahu.

Devětačtyřicetiletého Hostka, který je šéfem sociálních demokratů v Benešově, oslovili hejtman Josef Řihák a šéf krajského zdravotního výboru Stanislav Holobrada (oba ČSSD). S nabídkou prý nepočítal, protože se profesně orientuje trochu jiným směrem. „Po zralé úvaze jsem dospěl k závěru, že je to pro mě výzva,“ prohlásil.

Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) dnes dopoledne ještě neměla o novém řediteli informace. „Vím jenom to, že bylo představenstvo v benešovské nemocnici, a řekla bych, že byl jmenován ředitel. Oficiálně jsem k tomu žádnou zprávu nedostala,“ řekla. Podle Holobrady je to otázka na představenstvo, jak o svých krocích informuje.

Podle informací ČTK se jmenování šéfa benešovské nemocnice probíralo 6. března na zasedání krajského výkonného výboru (KVV) středočeské ČSSD. Jeho členové dokonce schválili usnesení, podle nějž „KVV žádá, aby zásadní personální otázky v působnosti Středočeského kraje nebyly řešeny bez projednání v KVV, a dále žádá, aby nebylo provedeno jmenování ředitele nemocnice v Benešově bez projednání v KVV.“

Fialové se takový postup nezamlouvá a bude o něm chtít se sociálními demokraty hovořit. „Já si myslím, že by to mělo být řešeno úplně někde jinde, a ne na nějakém KVV, ať už se to týká kterékoliv strany,“ uvedla. Usnesení se příliš nelíbí ani Holobradovi. „Není to nejšťastnější,“ řekl. Nový ředitel nechtěl podíl politické strany na svém jmenování hodnotit.

Hostek je inženýrem ekonomie a bývalým policistou a vojákem z povolání, po odchodu z krajského úřadu byl šéfem kanceláře Asociace krajů ČR. Jeho angažmá tam skončilo, zůstává pouze poradcem místopředsedy asociace a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD).

Fakt, že není lékařem, se Hostek snaží nebrat jako handicap, hodlá uplatňovat manažerský přístup. Také podle Holobrady nemusí mít šéf nemocnice nutně lékařské vzdělání. Připomněl, že například nemocnice v Příbrami nebo Mladé Boleslavi v minulosti nevedli jen lékaři. „Výhoda je to v tom, že máte trošku nadhled, nevýhoda, že nejste tak objektivní,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?