V čele správní rady VZP budou Šnajdr z ODS a Běhounek za ČSSD

4. 10. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl dnes znovuzvolen bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější poslanec Marek Šnajdr (ODS). Místopředsedou potom členové správní rady zvolili zástupce opoziční ČSSD - hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Ve funkci vystřídá hejtmana jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD).


Nové členy správní i dozorčí rady VZP vybrala Poslanecká sněmovna už minulý týden. Volba se koná vždy na začátku nového volebního období.

Dnes se nováčci seznámili s návrhem zdravotně pojistného plánu a vyslechli report o hospodaření pojišťovny. Nehovořili o svých odměnách. Poslanci zvolení do rady VZP přitom podle médií pobírali odměny tak, že obcházeli zákon o střetu zájmů. Ten říká, že odměna nenáleží poslancům, kteří zastupují stát ve státních nebo polostátních firmách. Je to totiž součást je jich poslanecké práce. Argumentovali, že pojišťovna je veřejnoprávní, a nikoliv státní.

„Zdravotně pojistný plán, podle kterého se má hradit péče příští rok musí být hotov do konce října. Toto bylo první zasedání rady po čtyřech měsících,“ řekl ČTK Šnajdr s tím, že odměnami se budou členové rady jistě zabývat na jednom z příštích zasedání. Přesně nevěděl, kolik za své působení v radě pobírá, pouze to, že částka je rozdělena na fixní odměnu a peníze za účast.

O případném zrušení odměn od VZP rozhodnou sami členové správní nebo dozorčí rady. „Kdyby chtěli, klidně se mohou své odměny vzdát,“ řekla už v létě Hospodářským novinám ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková.

Sněmovna do správní rady posílá 20 lidí, do dozorčí rady deset. Sněmovní strany navrhly zástupce do orgánů VZP podle poměrného zastoupení.

Šnajdr působil na ministerstvu zdravotnictví jako náměstek čtyři roky, v čele správní rady největší zdravotní pojišťovny stál už v minulém volebním období. Funkce na ministerstvu zdravotnictví opustil poté, co byl v květnových parlamentních volbách zvolen poslancem. K rezignaci ho už předtím několikrát vyzývala sociální demokracie. Podle svého hlavního rivala, středočeského hejtmana a stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha, byl Šnajdr faktickým vládcem resortu přinejmenším od odchodu Tomáše Julínka (ODS).

Spory mezi ČSSD a ministerstvem zdravotnictví se vyhrotily po zavedení poplatků, které některé kraje ve svých zařízeních nevybíraly, později je pak začaly platit za pacienty. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) krajským nemocnicím, které poplatky nevybíraly, vyměřila pokuty.

Hašek přivítal Běhounkovo zvolení. „Kraje jsou zřizovateli více než 60 nemocnic a společně se státem jsou garanty veřejného zdravotnictví ČR. Jsem rád, že v tajné volbě získal místopředseda Asociace krajů ČR Jiří Běhounek velmi silný mandát k výkonu své funkce,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Jako předseda Asociace krajů Hašek uvedl, že od VZP očekává ve vztahu ke krajům a krajským zařízením nediskriminační a férovou smluvní politiku ve srovnání se státními a soukromými poskytovateli zdravotní péče.

VZP je s více než 6,2 milionu klientů největší zdravotní pojišťovnou v České republice, existuje od roku 1992.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?