V červenci začne transformace záchranné služby na Vysočině

29. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina bude mít jednu zdravotnickou záchrannou službu. Postupné slučování současných pěti příspěvkových organizací kraje začne v červenci. Zefektivnit by se měla rovněž síť výjezdových stanovišť...


JIHLAVA - aby i za extrémních zimních podmínek na Vysočině záchranáři dojeli ke každému pacientovi maximálně do 15 minut po tísňovém volání.

Jenom administrativní úkony transformace přijdou na téměř milion korun. Na vybudování centrálního operačního střediska, telekomunikačního a radiového spojení a na propojení stanovišť s geografickým informačním systémem pak kraj letos uvolní 6,5 milionu korun.

Vyplývá to z harmonogramu transformace, kterou schválilo zastupitelstvo kraje. Následně rada vyhlásila výběrové řízení na místo ředitele záchranné služby. Zájemci se mohou přihlásit do 21. května, jmenován bude v červnu, řekl dnes novinářům hejtman kraje František Dohnal. Výběrová řízení se budou týkat také hlavního lékaře a sestry, ekonoma a dalších postů. Transformace skončí v roce 2005 certifikací systému řízení kvality.

Z pěti operačních středisek je nyní řízeno celkem 16 stanovišť, 21 výjezdových skupin a jedna skupina letecké záchranné služby. Služby lidem v ohrožení života nyní zajišťuje celkem 402 lidí, po transformaci by jich mělo postačit 317. Jenom náklady na řídící úseky stávajících pěti organizací přijdou ročně na 21 milionů korun.

Centrální operační středisko v Jihlavě, odkud se budou výjezdy řídit, se buduje už šestým rokem, důležitou roli hraje zejména při haváriích na dálnici D1.

Loni za první pololetí záchranáři v kraji vyjeli k celkem 11.957 akutním případům, vrtulník vzlétl 216krát. Náklady ze 40 procent hradí zdravotní pojišťovny, zbytek zřizovatel. Loni kraj zaplatil zhruba 97 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?