V České Lípě chybí zubaři, lidé za nimi musejí dojíždět

19. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V České Lípě chybí zubaři, už teď musí lidé za zubařem dojíždět až do 50 kilometrů vzdáleného Liberce nebo Mělníka. A co bude dál? Do 10 let bude zřejmě nutné stomatologickou péči ve městě omezit ještě výrazněji.


Jan HAVRÁNEK: Tak já musím říct, že já jsem to hodně dlouho v podstatě neřešil, protože v tomhle tom jsem ne úplně zodpovědným pacientem, takže já jsem to neřešil do tý doby, než mě začaly bolet zuby samozřejmě. Takže když jsem potřeboval nějakou akutní pomoc, nějaký akutní ošetření, tak to jsem samozřejmě sehnal v rámci pohotovosti, ale zubaře stálýho jsem prostě nesehnal v těchhle krajích.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Říká Jan Havránek, který se před několika měsíci přistěhoval na Českolipsko. Zubaři v České Lípě nové pacienty nepřibírají, a tak za nimi lidé jezdí i několik desítek kilometrů daleko.

Jan HAVRÁNEK: Je to na Mělníku a tam se mi podařilo v podstatě přes známou, přes doporučení, žádný standardní proces, ale podařilo se mi sehnat zubařku na Mělníku.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Zubních lékařů je v regionu stále méně. Proč tomu tak je, vysvětlil zubař a předseda Oblastní stomatologické komory Karel Hájek.

Karel HÁJEK, zubař, předseda Oblastní stomatologické komory: V České Lípě je složení zubařů takové, že většina jich je starší 55 let a mladších je tu asi jenom 5 nebo 6. Teď dochází k tomu, že začínají odcházet do důchodu. Každý z nich měl zhruba tisíc lidí a těch tisíc lidí teďko vlastně nemá zubaře, ty se snaží někam dostat. Ty, co ještě pracujou, si nemůžou nabírat další, protože by to nestihli. A mladý sem zatím nechtějí přijít.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Podle Hájka tento problém moc řešení nemá. Lidem pak nezbývá nic jiného než nastartovat auto a vyrazit za hranice regionu tam, kde mladí zubaři hledají pacienty.

Karel HÁJEK, zubař, předseda Oblastní stomatologické komory: Třeba v Liberci, co vím, je v současný době víc zubních lékařů, protože to je velké město a ty mladí lékaři mají snahu jít spíš do většího města. Praha má volno, nabírají tam zubaři, Liberec má relativně volno, taky si tam zubaři nabírají pacienty. Ale Česká Lípa není tak zájmově atraktivní a prostě ti zubaři mladí sem zatím nepřišli.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Pokud se situace nezmění a lékaři budou odcházet z praxe, nebude na Českolipsku do 10 let dostatek zubařů. Regionu by pomohl příchod nových lékařů, třeba i ze zahraničí.

Karel HÁJEK, zubař, předseda Oblastní stomatologické komory: Řešení by bylo, kdyby sem přišli další noví lékaři. Je jedno, jestli z vysoký školy nový lékař nebo z Ukrajiny nebo z Bulharska jiný kolega, který si udělá na ministerstvu zdravotnictví aprobaci a potom může normálně pracovat.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Špatnou situaci potvrzují i zkušenosti Jana Havránka.

Jan HAVRÁNEK: Já jsem věděl o zubařce na Mělníku, v podstatě já přes Mělník nějakým způsobem dvakrát do týdne jezdím, takže já jsem města jako Liberec, Ústí nad Labem jsem vynechal, opravdu jsem měl poměrně dost dlouho snahu shánět někoho Česká Lípa, Děčín a to se nepodařilo.

Tomáš MAŘAS, redaktor: Člověka s bolestmi zubů by měl ošetřit kterýkoliv zubní lékař. Tomáš Mařas, Česká Lípa.

moderátor: V České Lípě funguje několik let zubní pohotovost, kterou zajišťují ve svých ordinacích soukromí lékaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?