V českobudějovické nemocnici řekli: "Raději zůstáváme"

4. 1. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože v nemocnicích po celém Česku vypukla v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme epidemie lékařských výpovědí, v krajské českobudějovické ji nepodal ani jediný lékař.


Řada z nich má výhrady k reformě v souladu s výzvou, shodli se ale na názoru: raději tady zůstáváme.
„Rozhodně tady nepanuje mezi lékaři nějaká euforie. Spíš si řada z nich uvědomila, že když půjdou do výpovědi, budou v tak malém počtu, že by ohrozili pouze sami sebe. Byli proto věrni spíše heslu: raději zůstaneme,“ sdělil Právu předseda Lékařského odborového klubu v českobudějovické nemocnici Martin Kloub.

Už od začátku výzvy měly výpovědi v českobudějovické nemocnici nepatrnou podporu. Výzva špičkové lékaře nemocnice neoslovila.

„Myslím si, že většina lékařů protestovala kvůli ohodnocení. Především očekávání čerstvých lékařů po škole jsou podle mě přehnaná. Já dělám práci lékaře, protože ji mám ráda a je pro mě důležitý především profesní růst, což mi českobudějovická nemocnice umožňuje,“ sdělila Právu Julia Čanádyová, lékařka z oddělení kardiochirurgie.

Dále poznamenala, že o výpovědi od samého počátku výzvy ani neuvažovala. „Jsem toho názoru, že být lékařem je určité poslání a úvahy o výdělku by měly přicházet až v další řadě. Myslím, že v současné době tomu tak vždy není,“ je přesvědčená Čanádyová.

"Rozhodly odborný růst a rodina"

Při uvažování o výpovědi podle ní u řady lékařů rozhodovaly i jejich další možnosti.

„Práce v českobudějovické nemocnici je svým způsobem prestižní a jen malé procento lékařů by mohlo dostat lepší nabídky. Za vyšším výdělkem by museli jít do zahraničí a to je také spjato s odtržením od rodiny a podobně,“ nastínila Čanádyová další z možností, proč lékaři v českobudějovické nemocnici zůstávají.

Dodala, že s poměry ve zdravotnictví samozřejmě nemůže být spokojený úplně každý lékař. „Myslím si ale, že podávání ať už demonstrativních, nebo jiných výpovědí situaci nikterak neřeší.“
I podle dalšího ze 400 lékařů, kteří v českobudějovické nemocnici pracují, rozhodovalo především prostředí a prestižní práce.

„Samozřejmě že jsem i já v první fázi o podání výpovědi během výzvy uvažoval, protože s řadou bodů souhlasím. Nakonec jsem však vyhodnotil pozitivní i negativní dopady jak na můj další odborný vývoj, tak i na rodinu a rozhodl jsem se, že výpověď nepodám,“ uvedl lékař, jenž nechtěl říci své jméno.

Čtvrtá největší nemocnice v republice

Generální ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon upozornil, že lékaře v době výzvy neovlivňoval.

„Účastnil jsem se pouze jedné schůzky a tam jsem jim řekl, že podání výpovědi je každého demokratické právo. Zároveň jsem je upozornil také na to, že pokud budou chtít odejít, bude na to muset vedení nemocnice zareagovat tak, aby byl zajištěn chod jednotlivých oddělení,“ sdělil Právu Shon.

Nulový počet výpovědí v českobudějovické nemocnici nepřekvapil ani náměstkyni hejtmana Ivanu Stráskou (ČSSD), která má zdravotnictví na starosti.

„Už podle prvních informací tam o výpovědi uvažoval poměrně malý počet lékařů. Vyplývá to podle mého především z toho, že konkurence a zájem o práci v českobudějovické nemocnici je tak značný, že si lékaři uvědomili všechna rizika,“ vysvětlila Stráská. Zmínila, že hlavním důvodem nebyly zřejmě peníze.

„Průměrné platy lékařů v českobudějovické nemocnici jsou jen lehce nadprůměrné proti ostatním jihočeským nemocnicím,“ doplnila náměstkyně.

Nemocnice České Budějovice je akciová společnost zřizovaná krajem a je čtvrtou největší nemocnicí v republice. Má 40 zdravotních oddělení s řadou specializací a podoborů. Některá oddělení spolupracují napříč nemocnicí v centrech specializované péče.

Nejvýznamnějšími jsou traumacentrum, onkologické centrum, perinatologické centrum, osteocentrum, diabetologické centrum, centrum pro léčbu roztroušené sklerózy mozkomíšní, kardiocentrum a AIDS centrum.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?