V Česku chybí substituční léčba pervitinu, ověřit ji má studie

10. 5. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku chybí substituční léčba pro uživatele pervitinu. Její účinnost by měla ověřit klinická studie. Stát by měla na tři roky kolem 15 milionů korun. Uvedl to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.


Podle poslední výroční zprávy o užívání drog bylo v roce 2015 v ČR kolem 34.200 problémových uživatelů pervitinu. Droga se z Česka vyváží i do Německa. Počet uživatelů pervitinu, kterému se říká crystal, tam v posledních letech výrazně roste. Týká se to hlavně příhraničních oblastí. Loni pervitin v Německu zabil 26 lidí. V Praze začalo setkání českých a německých odborníků, kteří se zaměřují na léčbu či prevenci.

Podle Vobořila se může Německo z českých zkušeností poučit. ČR fungující systém včasného varování, vyváženou protidrogovou politiku s represí i léčbou, vzdělávání odborníků či síť kontaktních center a programů pro závislé, uvedl koordinátor. Chybí ale substituční léčba pervitinu. „Chceme vytvořit klinickou studii, aby se našly substituční preparáty. Tím by se zásadně změnila pervitinová scéna v Česku. Na substituci je potřeba vyčlenit prostředky. O tom se sice rozhodlo, ale ty peníze nemáme. V tuto chvíli jsme si vydefinovali částku do 15 milionů korun během tří let, ročně tedy do pěti milionů korun,“ uvedl Vobořil.

Koordinátor měl o protidrogové politice, prevenci a léčbě jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (oba ČSSD). Schůzka se kvůli vládní krizi odsunula. Termín zatím není znám.

Podle Jörga Pietsche z kanceláře německé vládní zmocněnkyně pro drogy má Německo dobré zkušenosti se substituční léčbou u uživatelů opiátů. „Nemáme zatím odpověď na to, že jestli je substituce možná u amfetaminu. Není jasné, že by mohla u pervitinu fungovat. Máme velký zájem dozvědět se o tématu víc a zabývat se jím,“ uvedl Pietsch.

Boj proti crystalu si německá vládní zmocněnkyně vybrala v roce 2015 jako jednu ze svých priorit. Spolková vláda zvýšila výdaje na prevenci užívání pervitinu, ročně na ně dává 0,5 milionu eur (nyní 13,3 milionu korun). Částka představuje jen doplněk, protidrogovou politiku mají totiž na starosti jednotlivé spolkové země.

Traduje se, že pervitin je český vynález. Amfetamin byl přitom poprvé vyroben v Německu v roce 1887. Metamfetamin, který je jednodušší na výrobu, pak vznikl v roce 1919 v Japonsku. V roce 1934 látku začala pod obchodním názvem Pervitin produkovat německá farmaceutická firma. Za druhé světové války používaly drogu všechny armády. V 50. letech se pervitin ordinoval jako lék u 40 nemocí. V Česku se droga začala „vařit“ podomácku v 70. letech, varny se rychle rozšířily. V 80. letech se pervitin v ČR stal hlavní drogou. Na přelomu tisíciletí se podle Vobořila výrobě začaly věnovat asijské skupiny, droga se produkuje ve velkém a vyváží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?