V Česku rychle přibývá tzv. spekulativních porodů

12. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepojištěné cizinky přijíždějí těsně před porodem, po něm zmizí a nemocnicím zůstávají obrovské dluhy. Podle ministerstva zdravotnictví jde především o občanky Vietnamu a bývalých sovětských republik...


Televize Nova, 11.7.2004

Relace: Televizní noviny

V Česku rychle přibývá tzv. spekulativních porodů. Jde o případy cizinek, které k nám přijíždějí porodit a pak beze stopy zmizí. Porodnicím po nich zůstanou jen velké dluhy. Z toho asi podezřívali lékaři v kladenské nemocnici i vietnamské manžele, kteří u nás ale pobývají legálně. Po narození jejich holčičky je čekal šok. Někdo ze zdravotníků jim měl vyhrožovat, že bez zaplacení 130 tisíc korun dítě, ani matku z nemocnice nepustí.

Manželé Dungovi žijí v Kladně legálně několik let, pan Dung má obchod a řádně platí zdravotní pojištění pro cizince. Když jeho manželka v nemocnici předčasně porodila, dostal fakturu na 130 tisíc korun a čekal ho šok. Zdravotník mu údajně řekl, že musí hned zaplatit, jinak ženu a dítě z nemocnice nepustí.

Pan Dung:

Doktor řekl, jděte dolů, vem si ten faktura, zaplatit a potom zpátky vem si holčička a manželka domů.

Pan Dung zaplatil, kolik měl u sebe, na zbytek má dlužní úpisy. Ředitel nemocnice odmítá, že by jeho lidé vymáhali peníze tímto způsobem, nicméně:

MUDr. Otakar Mareš, ředitel kladenské nemocnice:

Určitě nemůžu dát ruku do ohně za každého ze zaměstnanců.

Podle něj totiž zdravotníci čelí rostoucímu problému tzv. spekulativních porodů, to potvrzují i zdravotní pojišťovny.

Jiří Suttner, mluvčí VZP:

Spekulativní porody ano, víme o tom něco. Jsou to tendence ze strany cizích státních příslušnic, které mají v úmyslu porodit na území ČR, kde je ta péče samozřejmě velmi kvalitní. A na druhé straně ten systém je svým způsobem i velmi benevolentní.

Nepojištěné cizinky přijíždějí těsně před porodem, po něm zmizí a nemocnicím zůstávají obrovské dluhy. Podle ministerstva zdravotnictví jde především o občanky Vietnamu a bývalých sovětských republik.

MUDr. Otakar Mareš, ředitel kladenské nemocnice:

Pro nemocnici Kladno tyto částky znamenají v řádech miliónů korun.

MUDr. Jaroslav Štrof, zástupce ředitel FN Bulovka:

Neuhrazená částka za poslední čtyři roky je celkem 8-9 miliónů za tři velké nemocnice v Praze.

Nemocnice se proti spekulativním porodům prakticky nemohou bránit, na vymáhání peněz od cizinek s neznámým pobytem nemají prostředky, vymáhání přímo v nemocnici jako v případě pana Dunga je zase na hranici etiky i zákonů.

Autor: Jiří Borovec

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?