V Česku se dosud narodilo 158 dětí matkám, které měly HIV

2. 12. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se narodilo 158 dětí matkám, které byly nakažené virem HIV. S infekcí na svět přišly čtyři děti, na valnou většinu novorozenců se nákaza z matek nepřenesla. Vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS.


Nakažených lidí v republice v poslední době rekordně přibývá. Jen letos do konce října to bylo 22 nových pacientek a 186 nových pacientů.

Letos v Česku ženy s HIV porodily deset dětí. Nákazu mělo jedno z nich. Sedm žen při otěhotnění nevědělo o tom, že infekci mají, zjistily to až při „povinném“ testování. V Česku se všem budoucím matkám kontrola dělá. V říjnu to bylo zhruba 12.200 vyšetření u těhotných žen.

„Řada žen otěhotní v době, kdy už jsou HIV pozitivní. Doporučujeme jim, aby braly od 13. týdne profylaktické léky do konce těhotenství,“ uvedl vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala.

Porod se vede vždy císařským řezem. Matky by neměly své potomky kojit. Děti mají umělou výživu a několik týdnů dostávají léky. „Přirozené riziko 20 procent (přenosu infekce z matky na dítě) se daří snížit na hodnotu dvě procenta. K nákaze nedochází v těhotenství, ale až v době porodu. Ženy, které se řídily doporučeními, porodily zdravé děti,“ uvedl Machala.

Dosud v republice porodilo 155 matek s HIV, třikrát přišla na svět dvojčata. Nyní se očekávají čtyři další porody. Některé ženy se ale rozhodnou pro ukončení těhotenství. Bylo jich dosud 34.

V Česku žije celkem sedm dětí s virem HIV, který získaly od svých matek. Jsou to čtyři chlapci a tři děvčata. U tří dětí se vir podařilo zjistit až poté, co se dodatečně odhalil u jejich matek.

U dalších čtyř dětí se na vir HIV přišlo, když jim bylo mezi pěti a devíti lety. U šesti se nákaza odhalila ve věku od deseti do 14 let. Celkem 76 mladých se o ní dozvědělo mezi 15 a 19 lety, čtyři z nich už měli rozvinutou nemoc AIDS.

Za téměř tři desetiletí, co se infekce v Česku sleduje, těhotné ženy podstoupily přes 3,3 milionu testů. Celkem se nákaza zjistila u 88 budoucích matek. Z nich pět mělo nemoc AIDS. Šest žen se infikovalo při píchání drog, 79 při sexu, jedna v nemocnici a u zbývajících dvou se původ infekce nepodařilo zjistit.

V Česku přibývá rekordně nových pacientů s virem HIV. Za deset měsíců roku testy odhalily nákazu u 208 lidí. Je také o 20 nemocných s AIDS víc. Devět lidí na nemoc selhání imunity v tomto roce zemřelo. Loni lékaři evidovali 235 nových pacientů s HIV a předloni 212. V předcházejících letech byl celoroční počet nižší než letos za deset měsíců.

Od počátku sledování v roce 1985 odborníci evidovali v ČR 2330 případů nákazy virem HIV - u 1950 mužů a 380 žen. Nemoc AIDS se rozvinula u 423 osob. Na chorobu selhání imunity zemřelo 219 lidí.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z nemoci v posledních letech opadl, i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit. Nemocných přitom přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?