V Česku se nejčastěji uplácí ve zdravotnictví

10. 7. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se nejčastěji uplácí ve zdravotnictví. Zkušenost s úplatkem přiznalo za loňský rok celkem 15 procent Čechů. A další asi ne úplně překvapivý fakt. Češi za nejzkorumpovanější považují politické strany. Údaje pocházejí z průzkumu organizace Transparency International. Vyplývá z něj ale také další poznatek, totiž, že v globálním měřítku se Česko příliš neodlišuje od srovnatelných zemí.


Přepis rozhlasového pořadu

Ondřej KONRÁD, moderátor:O komentář žádám Radku Pavlišovou, která je vedoucí právní poradny právě Transparency International. Dobrý den.

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Hezké odpoledne.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Jak dlouho vaše organizace provádí takové průzkumy a jak z nich vycházejí Češi? Zůstává vnímání korupce zhruba na stejné úrovni, nebo se to nějak pohybuje, zvyšuje nebo případně snižuje?

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Tak, globální barometr korupce je prováděn, tuším, od roku 2003. A z toho posledního dnes zveřejněného průzkumu vyplynulo, že více než polovina dotázaných si myslí, že v posledních dvou letech došlo ke zhoršení úrovně korupce. Týká se to jak České republiky, tak ostatních zemí. To znamená vnímání, vnímání korupce se výrazně zhoršuje v posledních letech.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Nejčastěji, jak už jsem říkal v tom úvodu, se uplácí ve zdravotnictví. Ale jaké to jsou úplatky? Desetitisíce za lepší operace, nebo ještě vyšší částky? Nebo jde o výběr doktora, asi už se naopak nejedná o karton tvrdých Spart jako v minulosti.

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Ne, tak úplně takovéhle detaily z toho výzkumu samozřejmě vyčíst nejdou. Ale lze konstatovat, že pokud jde o to zdravotnictví. Tak zhruba 50 procent úplatků jde o úplatky za poskytnutí, nebo ty úplatky jsou poskytovány za účelem poskytnutí nějaké služby. To může být třeba i výběr toho lékaře, nebo přednostní, přednostní, upřednostnění v operaci. Což je to závažnější. A 50 procent těch respondentů ten, tím úplatkem vyjadřuje jakési poděkování.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Hm, hm. A …

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Což je ta méně závažná forma.

Ondřej KONRÁD, moderátor: A mají ti lidé, kteří jsou ochotni něco dávat, nebo něco platit, také nějakou mez, za kterou už by nešli, že jim připadá, že něco už vlastně by mělo být normální?

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Tam si, toto, jako forma tohoto průzkumu samozřejmě nemůže, nemůže řešit. Ale myslím si, že právě pro oblast zdravotnictví je velmi typické, že pacienti označují určitou část, dejme tomu zároveň jako poděkování a zároveň jako úplatky. A na druhé straně lékaři tyto takzvané dárky vůbec jako úplatky nevnímají. To se nám objevovalo i ve starších průzkumech a je to, je to velmi časté.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Nesouvisí s tímhle tím vším relativně nízká těsně nadpoloviční většina lidí, kteří by byli vlastně ochotni říci, že takový úplatek, že uskutečnili, tedy myslím v tom zdravotnictví konkrétně?

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Teď nevím, jestli jsem přesně porozuměla vaší, vaší otázce.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Že jestli s tím, co víme, nebo co říkáte, že některé věci se nedají přece jenom z toho průzkumu vyčíst, jestli to není tím, že ne zdaleka všichni lidé jsou ochotní říci, že nějaký úplatek poskytli.

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: To určitě s tím může nějakým způsobem souviset. Nicméně Česká republika z tohoto pohledu vychází jako velmi otevřená. A ty průzkumy skutečně obsahují velmi validní, validní data.

Ondřej KONRÁD, moderátor: A jak se, jak to, že se, že se Česká republika v té míře korupce neodlišuje od srovnatelných zemí? Protože u nás si lidé myslí, že naopak tady je korupce mnohem větší než kdekoliv jinde.

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Tak samozřejmě ono to souvisí i s tím, že v poslední době se o korupci hodně mluví, že se odhalují závažné úplatkářské kauzy. Když ty poslední, ta nejzávažnější se ještě neodrazila v tomto, v tomto průzkumu. A samozřejmě v souvislosti s tím, že se o korupci hodně mluví, se zesiluje, zesiluje vnímání korupce. Ta citlivost je mnohem, mnohem vyšší. A pokud jde o to srovnání s jinými zeměmi, tak samozřejmě srovnatelné země považujeme země jako Slovensko, Slovensko, Maďarsko, ty země, které spíš patří do toho bývalého západoevropského bloku, tak vycházejí, vycházejí částečně lépe. Zejména pokud jde o ochotu oznamovat korupci jako takovou. Tam ten rozdíl vidět je.

Ondřej KONRÁD, moderátor: Říká Radka Pavlišová, která je vedoucí právní poradny Transparency International. Já vám děkuji.

Radka PAVLIŠOVÁ, vedoucí právní poradny, Transparency International: Já děkuji za pozvání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?