V Česku stále ubývá TBC, loni bylo zaznamenáno 502 onemocnění

28. 11. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuberkulózy v Česku dlouhodobě ubývá a loni zaznamenali statistici výrazný skok - proti předloňským 611 onemocněním jich bylo 502. Se 4,8 případy TBC na 100.000 obyvatel patří ČR k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě.


Uvádí to Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu. Na TBC zemřelo loni v Česku 44 lidí. U cizinců bylo loni v tuzemsku zaznamenáno 79 onemocnění, u bezdomovců 46. U všech případů byla nejčastější TBC dýchacího ústrojí a nejvíce onemocnění bylo u lidí nad 75 let.

Předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti profesor Vítězslav Kolek ČTK řekl, že tuberkulózy v ČR ubývá i poté, co bylo zrušeno plošné očkování a očkují se jen děti z rizikových skupin. Hlavní vliv mají podle něj včasné vyhledání, izolace nemocných a účinná léčba.

Nově bylo loni zjištěno 490 případů, u mužů 328, u žen 162. Návrat již vyléčené nemoci postihl 12 pacientů, deset mužů a dvě ženy. Onemocnění TBC je zhruba 2,1krát častější u mužů.

Ze všech hlášených případů se 91 procent týkalo dýchacího ústrojí, z toho v 95 procentech byly zasaženy plíce. Nejčastěji, a to v 75 procentech případů, bylo nové onemocnění TBC dýchacího ústrojí zjištěno vyšetřením pro obtíže, v osmi procentech při kontaktu s TBC, po šesti procentech kontrolou osob z rizikových skupin či pitvě a v pěti procentech náhodně.

Nejvíc nemocných bylo starších 75 let, celkem 85, což je 12 případů na 100.000 osob dané věkové skupiny. Je to typické pro země s nízkým výskytem TBC. Statistici loni evidovali také pět případů u dětí do 14 let, a to u tří chlapců a dvou dívek.

Nejvíc nemocných na 100.000 obyvatel bylo v Praze, 8,1. Nad republikovým průměrem (4,8) byly i kraje Ústecký se 7,7 a Jihomoravský s pěti. Nejméně nemocných na stejný počet obyvatel měl Liberecký kraj, 2,7.

Mezi nemocnými cizinci nejvíc bylo z Ukrajiny, a to 16, z Vietnamu a Slovenska po 13. TBC u bezdomovců byla výhradně dýchacího ústrojí.

TBC se šíří kapénkami, nemocného trápí kašel, s rozvojem nemoci vykašlává hleny s krví, je dušný, má zvýšenou teplotu a v noci se potí. Může mít zvětšené uzliny, změny na kůži a neurologické problémy.

V roce 2009 bylo zrušeno v Česku plošné přeočkování jedenáctiletých a o rok později skončilo očkování všech novorozenců. Nyní se očkují jen novorozenci z rodin s pacientem s TBC, nebo pokud se narodili v zemi, kde je více než 40 případů na 100.000 obyvatel, případně tam alespoň tři měsíce souvisle pobývali. Očkují se také děti, které přišly do kontaktu s nemocným člověkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?