V Choceradech začala přestavba budovy pro handicapované děti

4. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Choceradech na Benešovsku začala přestavba bývalé léčebny na dětské centrum. Po dokončení v příštím roce na podzim se do nevyužívané budovy přestěhují handicapované děti z nevyhovujících prostor ve Strančicích u Prahy.


Rekonstrukce včetně vybavení si vyžádá přes 60 milionů korun, řekl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS). Do 20 kilometrů vzdálené budovy se má přestěhovat 35 dětí. „Aby to zařízení bylo modernější, tak počítáme i s pěknými prostory pro krátkodobou péči, pro denní stacionář, pro setkání s rodiči,“ uvedl Kupka.

Nynější zařízení ve Strančicích nemůže využívat okolní pozemky, které byly vráceny restituentce. V Choceradech by měly mít děti k dispozici zahradu a celkově lepší podmínky.

Jaký bude další osud budovy ve Strančicích, zatím není známo. „Chceme o tom ještě debatovat, zůstává to otevřené. Nabízí se možnost vytvořit tam nějaké hospicové nebo paliativní zařízení ambulantního charakteru, ale rozhodnuto to ještě není,“ dodal Kupka.

V minulosti se počítalo s tím, že do bývalé léčebny respiračních chorob v Choceradech se přestěhují děti z domova v Pyšelích. Proti nápadu, který se zrodil za éry bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), se zvedla vlna odporu. Kritici namítali, že tento krok může pro chovance znamenat trauma. Tehdejší vedení kraje nakonec od stěhování upustilo.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?