V Chorvatsku kvůli nízkým platům stávkují tisíce lékařů a sester

19. 9. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 40.000 chorvatských nemocničních lékařů a zdravotních sester zahájilo stávku na protest proti neúměrnému pracovnímu zatížení a nízkým platům. Do akce se podle místních médií zapojilo na 70 procent všech zdravotníků z chorvatských nemocnic. Akce má trvat týden.


Lékaři a sestry požadují, aby součástí nových kolektivních smluv byl závazek zvýšení odměn za přesčasy a nemocniční služby. Jednání odborů s ministerstvem zdravotnictví selhalo. Vláda se podle stávkujících snažila zdravotníky zastrašovat, s účastí ve stávce jsou přesto odbory spokojeny.

„Každý z nás pracuje za pět lidí. Za půlrok máme 300 až 500 přesčasových hodin, už toho teroru máme dost. Stát na nás šetří miliony a miliardy,“ řekla záhřebskému serveru Index předsedkyně sdružení sester a technického personálu Anica Prašňaková.

Přestože naléhavé ošetření nemocnice dále zajišťují, pacienty v příštích dnech podle Indexu čekají velké komplikace. Už dnes se v nemocnicích tvořily velké fronty, problémy jsou hlavně na chirurgických klinikách. Stávka se naopak nedotkla dětských nemocnic, onkologických oddělení a dialyzačních pracovišť.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?