V Číně je 60 milionů obézních lidí

7. 11. 2006 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína, kde si hladomor a chronická podvýživa v 50. letech vyžádaly miliony obětí, se začíná potýkat s obezitou. Podle dnešní zprávy agentury Nová Čína dosáhl počet otylých lidí v zemi 60 milionů...


Peking -

Důvodem k prudkému šíření problému obezity je především rozrůstání majetnějších vrstev obyvatelstva v důsledku prudkého ekonomického růstu. S tím souvisí i rozšířenější používání automobilů; zanedbatelná není ani stoupající obliba západních restaurací rychlého občerstvení.

Podle Nové Číny dnes množství tlustých Číňanů již více než dvojnásobně převyšuje počet těch, kteří žijí v chudobě. „Zatímco 24 milionů lidí v Číně žije v bídě a trpí podvýživou, 60 milionů Číňanů je obézních,“ citovala Nová Čína náměstka ředitele státního poradního výboru pro výživu Pchan Pej-leie.

„Stále větší množství Číňanů konzumuje tučná jídla a fast food, zatímco čím dál méně jich jí obiloviny a zeleninu, což vede k růstu případů vysokého krevního tlaku a cukrovky,“ uvedl dále Pchan. Podle oficiálních statistik trápí vysoký tlak 160 milionů obyvatel Číny, 20 milionů má cukrovku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?