V ČR je možné použít i neregistrovaný preparát

4. 3. 2009 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
"Lékař může předepsat neregistrované léčivo jednotlivým pacientům (individuální dovoz), a to v případě, že není k dispozici odpovídající registrované léčivo. Předepisované léčivo však musí být registrováno v zahraničí," řekl pro Právo ředitel SÚKL Martin Beneš...


Otázek kolem léků je hodně. Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv MARTIN BENEŠ odpovídá na jednu z nich.

Mohu použít lék, který není v ČR registrován?

Ano. V případě potřeby může být pacient léčen i neregistrovaným léčivým přípravkem, který je v souladu se zákonem nejčastěji poskytnut v režimu:

-individuálního dovozu

- specifického léčebného programu

- klinického hodnocení

Lékař může předepsat neregistrované léčivo jednotlivým pacientům (individuální dovoz), a to v případě, že není k dispozici odpovídající registrované léčivo. Předepisované léčivo však musí být registrováno v zahraničí. Za použití neregistrovaného léčiva nese plnou odpovědnost lékař. Individuálně dovezený léčivý přípravek je hrazen ze zdravotního pojištění pouze v případě předchozího schválení jeho použití a výše úhrady revizním lékařem zdravotní pojišťovny. *V případě léčby určené skupině pacientů (např. se vzácnými onemocněními) je možné použít neregistrovaný přípravek v režimu tzv. specifického léčebného programu. Program může iniciovat a vzít si na svou odpovědnost lékař, nemocnice, ministerstvo zdravotnictví, lékařská odborná společnost, zdravotní pojišťovna nebo pacientská organizace či komerční subjekt (smluvní organizace, farmaceutická firma). Léčivé přípravky v rámci specifického léčebného programu mohou být hrazeny ze zdravotního pojištění. Žádost o stanovení úhrady podává držitel rozhodnutí o registraci nebo výrobce. * Pacientovi může být podán neregistrovaný lék v rámci schváleného klinického hodnocení.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?