V ČR roste počet příliš obézních i příliš hubených dětí

8. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za deset let se počet obézních chlapců ve věku od dvou do 19 let zvýšil o 1,7 procenta na 4,7 procenta. Obézních dívek je více o 0,7 procenta a tvoří 3,7 procenta této skupiny populace...


PRAHA - V České republice roste počet příliš obézních, ale také příliš hubených dětí. Uvedl to Pavel Bláha z katedry antropologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Upozornil přitom na skutečnost, že zdravý vývoj dětí ohrožuje přílišná hubenost stejně jako tloušťka.

Za deset let se počet obézních chlapců ve věku od dvou do 19 let zvýšil o 1,7 procenta na 4,7 procenta. Obézních dívek je více o 0,7 procenta a tvoří 3,7 procenta této skupiny populace. Podle Bláhy ale není vyšší váha a obezita mezi českými dětmi tak rozšířená, jak se veřejnost domnívá.

Bláha vychází z výsledků rozsáhlých průzkumů. V roce 1991 byly shromážděny údaje o 60.000 dětí a dospívajících. O deset let později se šetření týkalo 90.000 lidí.

Podle Bláhy roste i podíl dětí a dospívajících, jejichž hmotnost odborníci označují za nadměrnou. Jestliže v roce 1991 bylo takových chlapců sedm procent, nyní je jich o jedno procento více. Dívek s nadměrnou váhou přibylo 0,7 procenta a je jich 7,7 procenta.

Procento dětí s nízkou váhou se za deset let u vyšších věkových kategorií rovněž zvýšilo jak u dívek, tak chlapců. Naopak například ve věkové kategorii sedm až 11 let se procento hubených dětí snížilo.

Pro posouzení hmotnosti přiměřené konkrétní tělesné výšce se nejčastěji používají takzvané indexy tělesné hmotnosti. Nejčastěji je ve světě používán BMI index, který se u dětské a dospívající populace výrazně mění s věkem. Proto není možné používat klasifikační rozdělení vypracované pro dospělé, uvedl Bláha.

Nejvíce obézních mezi mladými lidmi je v USA. Mezi patnáctiletými Američany je obézních 15 procent dívek a 14 procent chlapců. Američany dohánějí jejich vrstevníci v Řecku, Irsku a Portugalsku. Mládež v Česku, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Litvě a Švédsku hodnotí badatelé jako relativně štíhlou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?