V ČR ubylo úmrtí na rakovinu, v roce 2011 jich bylo 27.171

24. 10. 2014 5:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku meziročně ubylo úmrtí na rakovinu, v roce 2011 zemřelo na onkologická onemocnění 27.171 lidí, což je meziroční pokles o dvě procenta. Nových případů bylo hlášeno 83.581, tedy o půl procenta meziročně víc. Víc bylo rakoviny u mužů než u žen, vyplývá z nově zveřejněných dat zdravotnických statistiků.


K poklesu úmrtnosti přispěl vedle moderních léčebných metod a soustředění péče do specializovaných center i tzv. screening.

Mezi nejčetnější diagnózy dlouhodobě patří rakovina tlustého střeva, plic, prsu u žen a prostaty u mužů, tato onemocnění tvoří zhruba třetinu nově zjištěných. Na prvním místě je rakovina kůže, ta je však díky povaze onemocnění a obvykle včasné diagnóze spojena s poměrně nízkou úmrtností.

Naopak úmrtnost na rakovinu plic či střeva je stále vysoká, souvisí to s tím, že většina se zjistí až ve vyšších stadiích. Úmrtnost na rakovinu prsu klesá, většina onemocnění je odhalena ve screeningu v počátečních stadiích, kdy je lze zcela vyléčit. V roce 2011 lékaři zjistili 6620 onemocnění, zemřelo 1725 žen.

Sérii plošných preventivních prohlídek zahájil v roce 2002 právě screening rakoviny prsu. Od ledna 2014 spustily zdravotní pojišťovny za podpory evropských peněz program cíleného zvaní mužů i žen na prevenci rakoviny tlustého střeva a žen na prevenci rakoviny prsu a děložního čípku. Ve výskytu rakoviny tlustého střeva se drží ČR na předních příčkách, v roce 2011 bylo hlášeno 8176 případů, z toho 4755 u mužů a 3421 u žen.

Pokles počtu případů rakoviny plic u mužů, který souvisí s poklesem kuřáctví, vyvažuje růst rakoviny prsu u žen a prostaty u mužů. Vyšší počty zjištěných případů přičítají statistici i širší dostupnosti moderní diagnostiky.

Rakovina zůstává dlouhodobě druhou nejčastější příčinou úmrtí v ČR po nemocech srdce a cév, a to u obou pohlaví. Převažují lidé vyššího věku, více než tři čtvrtiny zhoubných nádorů jsou zjištěny u mužů nad 60 let. U žen je to o něco méně, 68,5 procenta, což je dáno tím, že rakovina prsu a některé gynekologické nádory se vyskytují i v mladším věku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?