V Děčíně již brzy budou léčit mrtvici. Stačí podpis ministra

4. 10. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerská komise souhlasila s obnovením iktového centra v děčínské nemocnici, chybí pouze podpis ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Pacientům by se ulevilo


Po dlouhých měsících by mělo skončit putování děčínských pacientů s mrtvicí do desítky kilometrů vzdálených nemocnic. Ministerská komise totiž prohlásila neurologické oddělení děčínské nemocnice za vhodné pro léčbu pacientů s mozkovou příhodou.

Konečné rozhodnutí ale je na ministerstvu zdravotnictví. A to ho zatím ještě nevydalo.

Spokojená komise

Komise dorazila do děčínské nemocnice na konci září. Až na několik maličkostí byla spokojena.

„Auditorský tým,složený ze zástupců Komise pro specializovanou péči v oboru neurologie ověřil plnění uložených nápravných opatření. Bylo konstatováno, že naprostá většina nápravných opatření byla naplněna, a bylo navrženo statut Iktového centra obnovit,“ uvedl pro Děčínský deník mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň s tím, že po splnění všech administrativních náležitostí a podpisu ministr aby mělo být osvědčení v platnosti do 31. prosince příštího roku.

Vyjednávání

Krajskou zdravotní nyní čeká vyjednávání s jednotlivými zdravotními pojišťovnami o úhradách léčby pacientů s mozkovou příhodou.

„S některými pojišťovnami jsme již jednali, ale jednání ještě pořád nejsou u konce,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

O obnovení iktového centra se dlouhodobě snaží i děčínský magistrát, který ze své kasy přispěl na rekonstrukci neurologického oddělení děčínské nemocnice.

Musí jinam

Doposud musí pacienti, které postihne mozková příhoda jezdit do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem nebo do České Lípy.

To se ale lidem ani trochu nelíbí.

„Je to hrůza, když se někde ruší některá oddělení. Proč dojíždět jinam, když máme v Děčíně nemocnici?“ myslí si třeba Lenka Prázdná z Děčína. Mnohem dále do výše uvedených nemocnic to navíc za touto pomocí mají lidé ze Šluknovského výběžku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?