V Děčíně se obávají o chod nemocnice

20. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V děčínské nemocnici i nadále panují obavy o možné rušení některých oddělení a omezení provozu, prý je ohrožena i péče o pacienty.


Už na sklonku loňského roku vznikla petice, kterou podepsalo přes čtyři tisíce lidí a většina z 600 zaměstnanců nemocnice. Zástupci petičního výboru, lidé z nemocnice ani vedení města se od prosince nedočkali slibovaného jednání s vedením Krajské zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří.

Obavy o nemocnici panují i ve vedení města. Náměstek primátora Pavel Sinko (ČSSD) řekl, že se radnice obává toho, že by se mohla lukrativní a výdělečná oddělení z Děčína postupně přesouvat jinam a postupně by mohla z nemocnice zbýt třeba jen léčebna dlouhodobě nemocných. Podle Sinka město nepožaduje odtržení nemocnice, ale její větší samostatnost. „Odtržení by bylo řešení, ale krajní. A tomu se bude Krajská zdravotní bránit,“ uvedl Sinko.

Podle vrchní sestry ORL děčínské nemocnice a představitelky petičního výboru Miroslavy Borcalové se prý stále o možnosti rušení některých oddělení jedná. Petiční výbor poukazuje i na ekonomiku nemocnice, která prý není tak dobrá jako dříve.

„Jsme v horší situaci než před včleněním do Krajské zdravotní,“ uvedla Borcalová. Podle ní se nyní všechno nakupuje centrálně a mnohé věci, jako je šicí materiály, desinfekce i toaletní papír, vyjdou dráž, než nabízejí jiní dodavatelé.

Peticí se ve středu opět zabývalo krajské zastupitelstvo. Bez delší diskuse ji vzalo na vědomí spolu s odpovědí kraje a stanoviskem Krajské zdravotní. „Mrzí mě, že to zastupitele příliš nezajímalo,“ komentovala jednání Borcalová.

Předseda představenstva Krajské zdravotní a krajský radní Petr Benda (ČSSD) uvedl, že o problémech vedení společnosti intenzivně jedná, velká porada se uskutečnila minulý týden. Představitelé kraje i Krajské zdravotní jakékoliv rušení nemocnice v minulosti vyloučili.

Krajská zdravotní sestavila tým, který by se měl s autory petice sejít v příštím týdnu. „Nemocnice v Děčíně funguje standardně, dosahuje dobrých výsledků, žádné rušení oddělení se nechystá,“ řekl Benda.

Podle něj je možné, že některé jednotlivé nákupy vyjdou dráž, v globálu se ale centrální nákupy velmi vyplatí.

„Nejlépe o tom hovoří čísla hospodaření, za rok 2010 bude Krajská zdravotní v zisku kolem 65 miliónů korun, což je nejlepší výsledek široko daleko,“ dodal Benda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?