V Domažlické nemocnici zprovoznili 59. babybox v ČR

19. 12. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Domažlické nemocnici zprovoznili 59. babybox v Česku. Dosud bylo v celé republice díky babyboxům zachráněno 99 odložených dětí. Zařízení pomáhá rodičkám v těžkých životních situacích zajistit bezpečí novorozenců, pokud se o ně nemohou starat. V Plzeňském kraji byly zatím dva babyboxy, v Plzni a v Klatovech.


Box je u hlavního vchodu do nemocnice. Jde o nový typ, jenž sdružení vyvinulo před dvěma lety. „Mezi původním a současným modelem je rozdíl jako mezi trabantem a mercedesem. Nové zařízení je z antikorozního kovu a má tak delší životnost, dvířka se nevyklápí manuálně ale automaticky a samy se také zavírají. Navíc jsou dvoukřídlá, což je pro rodičku i personál pohodlnější. Původní babybox byl jen vyhříván, zatímco současný je také klimatizován, což je potřebné v letních měsících,“ uvedl Ludvík Hess z občanského sdružení Babybox.

Výroba vyjde na 250 000 Kč, další peníze stojí instalace. Prostředky získává občanské sdružení od sponzorů. Z deseti dárců poskytla nejvíce obec Česká Kubice. Nemocnice zajistila přívod elektřiny a dohlíží na něj. V případě vložení dítěte se ihned rozešle signál na novorozenecké oddělení a na mobily vybraných zástupců oddělení.

„S nabídkou pana Hesse jsem souhlasila okamžitě. Byla bych nerada, kdyby se někdy stalo, že na Domažlicku bude odloženo miminko a nedostane se mu potřebné péče. Když je možnost tomu předejít, je vhodné to udělat,“ uvedla ředitelka nemocnice Alena Výrutová.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?