V emirátech prý připravují zákon o povinném kojení dětí

29. 1. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Spojených arabských emirátech připravují zákon, který má zavést povinné kojení dětí do dvou let jejich věku. Informoval o tom list The National.


Textem, který se má stát součástí zákona o právech dětí, se nyní zabývá Federální národní rada, což je poradní orgán prezidenta. Radní se domnívají, že každé dítě má právo být kojeno, a to nejen pro blahodárnost mateřského mléka, ale také kvůli tomu, že se při kojení vytváří silné pouto mezi matkou a dítětem. Několik členů rady debatu podporuje tvrzením, že v tomto smyslu kojení podporuje také korán.

„Je to právo každého dítěte do dvou let jeho věku,“ řekl jeden z radních Sultán Sammahí. Matkám, které kojit nebudou schopné, budou prý přiděleny kojné. Sammahí také řekl, že existují výzkumy, které jasně prokazují blahodárnost kojení na vývoj dětí.

Členky mezinárodní nevládní organizace La Leche League, která podporuje kojení, ale názor rady nesdílejí. Aktivistka Marie-Claire Bakkerová například řekla, že kojení je pro ženu hluboce soukromá záležitost a že „vztah ani svazek nelze vnucovat zákonem“.

Výhrady má i ministryně sociálních věcí Spojených arabských emirátů Mariam Rumíová. Řekla, že zákon umožní mužům stíhat soudně manželky, pokud nebudou kojit. Proti jsou i některé skupiny v SAE. Upozorňují na poporodní deprese, jimiž mnohé ženy trpí, a také na to, že dvouleté období je příliš dlouhé pro ženy, které se budou chtít vrátit do práce dříve, aby o ni nepřišly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?